Net ir mažuose miesteliuose vyksta didelis darbas ruošiantis rinkimams

Didžiausia Zarasų rajono savivaldybės teritorijoje – Zarasų miesto rytų apylinkė. Joje per šiuos savivaldos rinkimus buvo 2869 rinkėjai. Viena mažiausių – Avilių rinkiminė apylinkė, turinti vos per 340 rinkėjų. Ar skiriasi šių apylinkių darbo organizavimas..?

Avilių kaimo kultūros namai, kuriuose vyksta rinkimai. Nuotr. Ligitos Čerkovos.Avilių kaimo kultūros namai, kuriuose vyksta rinkimai. Nuotr. Ligitos Čerkovos.

Parengiamieji darbai savivaldybių tarybų ir tiesioginiams merų rinkimams Avilių II kaimo rinkiminėje apylinkėje prasidėjo dar sausio 20 dieną: iškabinti apylinkės komisijos pirmininko, pavaduotojo, sekretoriaus, komisijos narių telefono numeriai, nurodyta darbo vieta. „Apylinkės rinkimų komisijos, gavusios rinkėjų sąrašus, sudaro sąlygas rinkėjams su jais susipažinti. Duomenys rinkėjams teikiami tik apie juos pačius. Komisijai gavus rinkėjų korteles, jos įteikiamos rinkėjams“, – pasakoja Avilių rinkiminės apylinkės pirmininkė Janina Ragėnienė.

Komisijos narys, įteikdamas rinkėjo kortelę, privalo informuoti rinkėją, jei jis turi teisę balsuoti namuose, kaip gali balsuoti rinkėjai, kurie negyvena nurodytu adresu ar yra išvykę. Taipogi „Pranešame, ir kaip gali balsuoti rinkėjai, apsistoję nurodytu adresu, bet įrašyti į kitos rinkimų apylinkės rinkėjų sąrašus“, – rinkimų organizavimo niuansus dėstė J. Ragėnienė.

Likus trims dienoms iki rinkimų organizuojamas balsavimas namuose ir ruošiamasi rinkimų dienai. Rinkiminėje apylinkėje kabinami rinkiminiai plakatai, statomos kabinos, balsadėžė, derinama su apygarda elektroninė infomacinė sistema. Rinkimai kiekvienais metais vyksta tame pačiame – Avilių II kaimo kultūros namų – pastate.

Rinkimų diena prasideda 7-ą valandą ryto. Kadangi rinkimų dienai ruošiamasi itin kruopščiai, ypatingų nesklandumų, anot J. Ragėnienės nebūna, nebent stringa elektroninė sistema. „Nors mūsų Avilių apylinkė nedidelė – tik 341 rinkėjas, tačiau rinkėjų aktyvumas rajone bene didžiausias ­– per paskutinius rinkimus siekė net 72 proc.“, – sako Avilių rinkiminės apylinkės pirmininkė.

Pasak jos, žmonės dažniausiai ateina per pietus arba po pietų, išsimiegoję bei apsilankę sekmadieninėse mišiose. „Visi kaimo žmonės yra labai gerai pažįstami – juk pati jau daug metų gyvenu Aviliuose. Dažniausiai net netikriname rinkėjo kortelės, kiekvienas veidas yra labai gerai pažįstamas, o naujų atsiranda labai retai“, – atvirauja J. Ragėnienė.

„Darbas sunkus, reikalaujantis daug susikaupimo, kantrybės, dėmesio ir daug jėgų. Tai yra didelė atsakomybė, tačiau stengiamės kiek galime ir dirbame su šypsenomis veide“, – teigia rinkiminės apylinkės pirmininkė J. Ragėnienė.

Rinkimų dieną 20-ą valandą užrakinamos rinkiminės apylinkės patalpos ir pradedamas balsų skaičiavimas. Pirmiausia suskaičiuojami vienmandatės apygardos balsai ir užpildomas protokolas, toliau skaičiuojami daugiamandatės apygardos balsai. Skaičiuojami ir namuose balsavusių, ir iš apygardos rinkimų komisijos gauti balsai, užpildomas protokolas. Toliau skaičiuojami kandidatų į tarybas pirmumo balsai bei užpildoma daugiamandatės apygardos protokolo II dalis. „Visi protokolai pasirašomi, dokumentacija supakuojama į du maišus: pirmame maiše yra visa rinkimų dokumentacija, o antrame maiše yra galiojantys ir negaliojantys rinkimų lapeliai“, – pasakoja Avilių rinkimų komisijos pirmininkė.

Paklausta, ar jai patinka dirbti šį darbą, J. Ragėnienė tik nusijuokia, tikindama, kad kitaip tokios darbo nedirbtų. „Žinoma, kad patinka. Kitaip nesėdėčiau naktį skaičiuodama balsus ir nevaikščiočiau iš vienos trobos į kitą primindama rinkėjams, jog jie turėtų ateiti ir išreikšti savo valią. Visgi, darbas nėra lengvas, tačiau aš mėgstu iššūkius“, – teigia J. Ragėnienė.

Atlikus šiuos darbus apylinkės komisijos narių darbas baigtas – balsus reikia vežti į Zarasų rajono rinkimų apygardą. „Darbas sunkus, reikalaujantis daug susikaupimo, kantrybės, dėmesio ir daug jėgų. Tai yra didelė atsakomybė, tačiau stengiamės kiek galime ir dirbame su šypsenomis veide“, – teigia J. Ragėnienė.

Nors per šiuos savivaldos rinkimus visoje Lietuvoje buvo užfiksuota nemažai rinkimų pažeidimų, o trijose apygardoje rinkimų rezultatai buvo ir anuliuoti, J. Ragėnienė tikina, kad jos apylinkėje rinkimai buvo ramūs. „Skandalų mūsų apylinkėje nebuvo nė karto, nors per mero rinkimus kažkas pajuokavo, kad vežami rinkėjai, todėl policija skubiai atvyko fiksuoti pažeidimus, bet kadangi pažeidimų nebuvo, tai ir fiksuoti nebuvo ko“, – prisimena J. Ragėnienė.

Kaip matyti, darbas vienodai atsakingas tiek mažoje, tiek didelėje rinkimų apylinkėje, nes už galimus rinkimų pažeidimus komisijų nariai visur atsako vienodai nepriklausomai nuo rinkėjų skaičiaus apylinkėje.

Patalpinta: Projektai, Rinkimai 2015