Kitokia kelionė po Lietuvą
Vilnius Aukštaitija Žagarė

lt-map

Kelionę pradėkite žemėlapyje paspaudę ant geltonų zonų

Redakcijos žodis

Net neabejoju, jog esant galimybėms, kiekvienas iš mūsų atostogų vyktų kur nors į šiltus, egzotiškus kraštus, užuot likęs Lietuvoje. Mat Lietuva — mažas, lietingas, miškingas kraštas, apie kurį, rodos, žinome viską: vakaruose Lietuvos kraštą skalauja Baltijos jūra, rytuose ribojamės su Baltarusija, o 2004-aisiais įstojome į Europos Sąjungą. Ką gi dar reikėtų žinoti?

Lietuvos Respublikos Seimas 2015-uosius paskelbė Etnografinių regionų metais. Maža Lietuvos teritorija turi penkis etnografinius regionus, o kiekvienas iš jų yra savitas, turintis savo tarmę, tradicijas, istoriją. Pasak LR Seimo nutarimo viena iš svarbiausių Europos Sąjungos regioninės politikos krypčių — regioninio, istorinio ir kultūrinio savitumo išsaugojimas bei puoselėjimas.

Mes, Vilniaus universiteto Analitinės žurnalistikos magistrantūros studentai, siūlome pakelti akis nuo klaidžių sostinės gatvelių ar triukšmingų jos pramogų. Leidinyje „Kitokia kelionė po Lietuvą“ kviečiame į įvairiaspalvę kelionę aplink Lietuvą. Veikiausiai jūs net neįsivaizduojate, kokia turtinga ir įvairiabriaunė šiandien yra Lietuva.

Kelionę kviečiame pradėti mūsų nurodytu maršrutu, na, o jeigu jums pasidarys nuobodu — išeikite į kelią, susistabdykite pro šalį važiuojantį automobilį ir keliaukite tolyn, paspaudę mygtuką į kitą publikaciją.

Visų pirma garsiai pasvarstysime, ar Lietuva geba tikslingai panaudoti Europos Sąjungos lėšas. Tada pavartysime Aukštaitijos spaudą ir suvoksime, kad ten esti įvairiausių politinių intrigų, o ypač prieš rinkimus. Pakalbėję apie rimtus dalykus, važiuosime šiek tiek atsipalaiduoti į šių metų kultūros sostinę — Žagarę. Ten apsilankysime kasmetiniame Žagarės vyšnių festivalyje ir paragausime saldaus vyšnių likerio.

Kitą dieną važiuodami prie gaivios jūros, pakeliui užsuksime į Rietavo Oginskių kultūros istorijos muziejų, ten bendrausime su muziejaus direktoriumi Vytu Rutkausku ir paminėsime Mykolo Kleopo Oginskio 250-ąsias gimimo metines. Nuvykę į Šyšos kaimą, stosime ant irklentės ir mažais upeliukais bei pelkėmis išplauksime į marias. Grantuoju, jog nė sapne neregėjote tokios egzotiškos Lietuvos.

Pripildę savo plaučius tyro, gaivaus pajūrio oro, vyksime toliau. Šį kartą į disciplinuotą vietą — kairiajame Nemuno krante Alytuje esantį Lietuvos didžiosios kunigaikštienės Birutės motorizuotojo pėstininkų batalioną. Ten pabandysime išrinkti ir surinkti ginklą bei pasvarstyme — kodėl verta tarnauti Lietuvai.

Grįždami dar užsuksime į šiuolaikinę „senovę“ — Jonavos rajone, Žeimių miestelyje esantį vėlyvojo klasicizmo Žeimių dvarą. Negalėsime atsistebėti, kiek šiuolaikinių meno, mokslo, intelektualų festivalių vyksta šiame dvare. Baigdami kelionę dar nuvyksime prie Lietuvos sienos su Baltarusija ir apžiūrėsime nusidriekusias automobilių eiles prie pasienio punkto, pakalbinsime vairuotojus bei pasienio darbuotojus.

Ilgai nesvarstykite — sėskite kartu su mumis į automobilį ir važiuokime gerai praleisti laiko Lietuvoje.

Redaktorė Toma Mačiulskytė

Redakcija

Redaktorė
TomaMaciulskyte
 Toma Mačiulskytė

Žurnalistai
JustinaA AusraKricenaite
Justina Antropik

Aušra Kričenaitė

JustinaJanusaite LeonasKondrosovas
Justina Janušaitė

Leonas Kondrašovas

DariusMatas AndriusNenenas
Darius Matas

Andrius Nenėnas

Karolina Remeikaitė

Projekto vadovė: lekt. dr. Jolanta Mažylė