Ramybę rado Lietuvoje

Su azerbaidžaniečiu Jamilu Gasimovu apie gyvenimą Lietuvoje kalbėjomės sėdėdami vienoje Užupio virtuvėje, šalia burzgiančio tarybinio šaldytuvo. Iš gimtojo Baku, į Lietuvą Jamilas atvyko ne tik studijuoti, bet ir ieškoti laisvės bei ramybės. Azerbaidžane kiekvienas drąsesnis pasisakymas už demokratiją ar valdžios kritika baudžiama laisvės atėmimu. Apie šias problemas Jamilas garsiai kalbėti nedrįsta net Lietuvoje.

Jamil Gasimov. Nuotrauka iš asmeninio archyvoJamil Gasimov. Nuotrauka iš asmeninio archyvo

Gerdami juodą arbatą iš tradicinių azerbaidžanietiškų kriaušės formos stiklinaičių su Jamilu aptarėme ne tik Lietuvos ir Azerbaidžano kultūrinius skirtumus, bet ir darbą, laisvalaikį bei maistą Lietuvoje ir Azerbaidžane.

Nors Lietuvoje Jamilui gera ir vaikinas greitu laiku neketina išvykti iš Lietuvos, tačiau į Azerbaidžaną mielai nusikelia mintimis, klausydamas vieno žymiausių Azerbaidžano džiazo kompozitoriaus Vagifo Mustafazado, kurį garsiausi pasaulio džiazo atlikėjai vadina „džiazo architektu Azerbaidžane“.  V. Mustafazado kūriniai „Yollar“ („Keliai“), „Night Baku“ („Naktinis Baku“) bei „Dushunce“ („Meditacija“) skamba ir šiame interviu.

Darbą atliko: Viktorija Steniulytė

Patalpinta: Rašiniai, UŽ Radijas