Rengiama konferencija skirta Lietuvos pirmininkavimui

ES pirmininkavimas iliustr.
ES pirmininkavimas iliustr.

Liepos 45 dienomis Vilniuje, Lietuvos Respublikos prezidentūroje, vyks Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto organizuojama tarptautinė konferencija. Joje dalyvaus Lietuvos Respublikos Prezidentė, Ministras Pirmininkas, užsienio reikalų ir energetikos ministrai, ES šalių atstovai. Renginio tikslas pristatyti Lietuvos pirmininkavimo prioritetus ir juos aptarti.

Lietuvos vaidmuo pirmininkaujant

Pirmininkavimas truks iki naujų Europos Parlamento rinkimų likus mažiau kaip metams, taigi baigiantis penkerių metų laikotarpiui. Tai keliskart didesnis krūvis negu tenka valstybėms, pirmininkaujančioms tuo metu, kai penkerių metų laikotarpis tik įsibėgėja. Lietuva žada daug dėmesio skirti šioms sritims: energetiniam saugumui, Rytų partnerystei, išorinių sienų apsaugos stiprinimui ir ryšių Baltijos jūros regione tvirtinimui.

Konferencijų rengimo tradicija

Transnacionalinė europinės politikos mokslų asociacija (TEPSA) įsteigta 1974 m. Ji jungia tyrimų centrus Europoje. TEPSA narė – Europos Sąjungos šalis, kuriai numatyta pirmininkauti Tarybai, prieš pat pirmininkavimą rengia konferenciją. Tokiose konferencijose aptariami pagrindiniai klausimai, kurie yra aktualūs pirmininkaujančiai šaliai. Asociacijos atstovas Lietuvoje – Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institutas. Jis yra konferencijos organizatorius Lietuvoje. Taip pat tarpininkaujama tarp TEPSA biuro Briuselyje ir Lietuvos institucijų. Institutas sudaro renginio programą, atrenka ir tariasi su pranešėjais.

Konferencija Lietuvoje

Renginys prasidės apskritojo stalo diskusija, kurioje bus aptariamos Lietuvos galimybės įsitvirtinti Europos Sąjungoje kartu su senosiomis Europos valstybėmis. Vėliau vyks posėdžiai, kuriuose bus aptariamas ES vaidmuo ir bendradarbiavimas Rytų Europoje, bendroji prekių rinka ir energetikos sektorius, Ūkio ministerijos reformos ir diferenciacijos iššūkiai Europos Sąjungoje. Prezentacijas rengs ir  TEPSA tinklo atstovai.„Kadangi tokiose konferencijose aptariami pirmininkavimui aktualūs klausimai, šios konferencijos brėžia tam tikras gaires ir būna puiki proga pasisemti patirties iš jau pirmininkavusių šalių atstovų. Tad svarbi programos dalis – oficialių rekomendacijų Lietuvai pateikimas“, – sako VU TSPMI Mokslo, tarptautinių ir viešųjų ryšių skyriaus vyr. specialistė Rima Bertašavičiūtė.

 

Patalpinta: Rašiniai