Fotografas J. Staselis: Greitai nebegalėsime identifikuoti paparacų

Lietuvos spaudos fotografų klubo pirmininkas Jonas Staselis su studentais dalijosi patirtimi. Autorės nuotr.
Lietuvos spaudos fotografų klubo pirmininkas Jonas Staselis su studentais dalijosi patirtimi. Autorės nuotr.

Vilniaus universiteto Komunikacijos fakultete buvo atidaryta Žurnalistikos instituto studentų fotoparoda ir paskelbtas konkursas „Mano studijos“. Fakulteto dekano docento dr. Andriaus Vaišnio sumanymu į atidarymą buvo pakviestas Lietuvos fotomeninkų sąjungos pirmininkas ir Lietuvos spaudos fotografų klubo pirmininkas Jonas Staselis. Fakultete fotografas skaitė viešą paskaitą apie spaudos fotografiją.

Svečias plačiai aptarė dabar populiarėjančio reiškinio – citizen journalism (liet. „piliečių žurnalistika“) įtaką spaudos fotografijai. Tobulėjant mobiliosioms technologijoms, spaudai aktualių įvykių nuotraukas gali padaryti ir pateikti praktiškai bet kas. Tačiau, pasak fotografo, tokios nuotraukos žlugdo spaudos fotografijos įvaizdį, kadangi pašalinis žmogus nejaučia atsakomybės pateikdamas faktą kaip turėtų daryti autorius. Taip atsiveria keliai įvairioms interpretacijoms bei manipuliacijoms. Be to, kuo geresnės kokybės fotokameros integruojamos į kasdienius daiktus, pavyzdžiui, telefonus, tuo paprastesnis kelias yra paparacams, nes nebereikia sėdėti krūmuose su milžiniškais objektyvais.

Paskaitos metu Jonas Staselis aptarė ir kitus spaudos fotografams svarbius klausimus: fotografų etiką, nuotraukų aktualumą, požiūrį į spaudos fotografiją Lietuvoje ir Vakaruose. Fotografas apgailestavo, jog Lietuvoje nėra gilių spaudos fotografijos tradicijų ir nuotraukos laikraščiuose labai dažnai yra tik langelis puslapyje, o tikrų fotoredaktorių lietuviškoje spaudoje apskritai trūksta.

Patalpinta: Naujienos, Žiniasklaida