Rafinuotų gurmanų klubas

Prieš daugiau kaip septynis su puse šimto metų Prancūzijoje buvo įkurta karališkoji žąsų kepėjų gildija, kuri bėgant metams pakeitė savo pavadinimą, bet pati idėja nepakito. Dabar, kaip ir prieš šimtus metų, susirenka žmonės ir ragauja aukščiausios kokybės maistus ir gėrimus, o ši gildija apjungia žmones iš 81 šalies. Apie šią gildiją pakalbėsime su viena jos nare Žydrūne Skardžiūte, kuri gildijai priklauso jau 2 metus.

Kaip tiksliai vadinasi jūsų klubas?

„Chaine des Rotisseurs“, kas išvertus į lietuvių būtų „Gurmanų gildija“.

Kada įkurta ši gildija?

Gurmanų gildija buvo įkurta 1950 metais Paryžiuje, tačiau jos istorija siekia 1248 metus, kai draugija vadovavosi karališkosios žąsų kepėjų gildijos tradicijomis.

Kiek žmonių priklauso klubui?

Lietuvos padaliniui šiuo metu priklauso 42 žmonės, o visame pasaulyje ji vienija apie 24 tūkst. žmonių.

Kokia yra šios gildijos veikla?

Gildijos organizuojamuose renginiuose vyksta vyno, kavos, arbatos degustacijos, maisto gaminimas su profesionalais, cigarų kursai, supažindinimas su žolelių bei prieskonių pasauliu.

Kaip suprantu, jūs degustuojate ir ragaujate įvairų maistą ir gėrimus. Kokie tai patiekalai ir gėrimai?

Maistas būna labai įvairus. Aišku, tai būna aukščiausios klasės patiekalai, tokie kaip pavyzdžiui „Stikliuose“. Jei ten susirenkame, mums atneša aukščiausios klasės maistą, kurio meniu nebūna. Patiekalai yra gaminami specialiai būtent tai progai. Prie jų yra derinami gėrimai, dažniausiai vynai. Na, jų būna įvairiausių – jaunas, pabrandintas, pagal gamintojų vardus, baltas ar raudonas. Tada žmonės, paragavę tų patiekalų aptaria juos, kaip skonis, ar derinosi su vynu. Vėliau vienas iš dalyvavusiųjų pasako visų nuomonę apie kažkurį patiekalą ir restoranas gali įtraukt tą patiekalą į meniu. Tačiau gali ir neįtraukti.

Ar susitikimai vyksta Lietuvoje ar ir užsienyje? Jei yra vykę užsienyje, tai kur?

Dažniausiai susitikimai vyksta Lietuvoje. Buvom neseniai duonos ragavime Anykščiuose, dar kažkur nuvažiavę į arbatos degustaciją. Į užsienį galima važiuot, bet niekas nevažiuoja. Norint galima sudalyvauti kitų šalių „Grand Chapitre“ (Didysis susitikimas), tik reik užsiregistruoti prieš važiuojant. Labai norėdamas gali nuvykti, kad ir į Kuveitą.

Kaip dažnai vyksta klubo susitikimai? Ką veikiate susitikimų metu?

Susitikimai yra organizuojami kartą į mėnesį ir dar būna du kartus į metus rengiami didieji susirinkimai – per naujų narių inauguraciją ir Kalėdų vakarą. Susitikimų metu valgom maistą ir bendraujam tarpusavyje. Kas labiausiai traukia, tai, kad žmonės ten susirinkę nekalba apie ligas ir politiką ar ekonomiką. Visi ten būna pilni energijos, kalba apie maistą, gėrimus ir keliones, dalinasi savo patirtimi ir patarimais. Būna toks smagus pasibūvimas.

Ar paprastas žmogus gali tapti šio gurmanų klubo nariu? Žmogus turintis gerą skonį, tačiau ribotus finansus.

Žinoma. Nariais gali tapti kas nori. Aišku, tai yra mokama. Nario mokestis metams yra 600 litų, na ir žinoma kiekvieno susitikimo metu yra valgoma, tad maistas irgi kainuoja. Patiekalai paprastai kainuoja apie 120 litų, o didžiųjų susitikimų metu – apie 200 litų. Dar priklauso nuo to, kur yra rengiama ir koks maistas. Gali būt ir 80 litų. Be to, kiekvienas narys gali pasikviesti draugų, tačiau maistas jiems bus brangesnis, nes nariai gauna nuolaidas.

Patalpinta: Interviu, Naujienos