UŽ TV

Kaip Karolina ir Ieva su naujausiomis technologijomis draugavo

Kai vykdydamas  užduotį susiduri su nesėkmėmis, nuolat užkliūni ar neduokdie ir suklumpi, imi galvoti – gal ne Tau, Martynai, mėlynas dangus. Tokios abejonės užklupo ir mus, Karoliną ir Ievą. Mūsų televizijos žurnalistikos praktiniai patyrimai jau dabar verti atskiro reportažo – kiekvieną darbelį lydėjo arši kova su naujausiomis technologijomis. Bet kiek užtat išmokome! Nesuklyskite –  video kameras ir neklusnias kompiuterines programas dar ir dabar sunkiai pažabojame… Tobulėjimui juk ribų nėra, o šiek tiek pasijuokti iš savęs labai smagu.

II kurso televizininkai tapo mūsų kurioziškų įvykių liudininkais, todėl žiūrėdami šią video medžiagą jie suprato ir kai kurias nutylėtas ar metaforomis užmaskuotas detales. Kad neliktų neaiškumų platesnei auditorijai, apsidraudžiame:

Istorija Nr. 1. Pirmas vaizdo reportažas iš įvykio vietos. Karolina ir Ieva entuziastingai nubėgo filmuoti naujai atsidariusio kino teatro „Pasaka“. Iš pirmo žvilgsnio viskas vyko sklandžiai, tačiau grįžusios mes pamatėme, kad norint peržiūrėti vaizdo medžiagą, reikia ypatingų žiūrėjimo įgūdžių, mat tąsyk operatore dirbusi Karolina viską nufilmavo laikydama vaizdo kamerą vertikaliai… Pirmą sykį ją paėmusios į rankas mes nė neįtarėm, kad  video kamera nėra tokia „protinga“ kaip fotoaparatas ir automatiškai vaizdo neapsuka… Et! Pirmas blynas „pakvipo“ svilėsiu.

Istorija Nr. 2. Su etnologe Gražina Kadžyte turėjome kalbėtis apie artėjančias Vėlines ir kintančią pagarbos mirusiesiems sampratą. Saulėtą rudens dieną į susitikimą išsiruošė Ieva. Užsikalbėjusi su etnologe ji taip ir nepaspaudė mygtuko įrašyti… Paguoda ta, kad Ieva nujautė savo polinkį į technologines nesėkmes ir prieš pokalbį įjungė diktofoną.

Istorija Nr. 3. Ispaniškas Windows Movie Maker (vaizdo medžiagos apdorojimo ir montavimo programa, – aut. past.) – geriau nei jokio Movie Maker. Taip nusprendusios mes ir sėdome prie darbo. Deja, montuoti sekėsi sunkiau nei manėme. Nepadėjo nė Ievos ispanų kalbos pradmenys. Bet bent jau sužinojome, kad programos funkcija redaguoti ispaniškai vadinama edicion.

Istorija Nr. 4. Su Lietuvos radijo žurnalistu Benu Rupeika susitarėme susitikti penktadienio vakarą, po paskaitų. Deja, prieš važiuojant nepavyko pasiimti kameros trikojo. Karolina didvyriškai prisiėmė trikojo vaidmenį ir filmavo pokalbį. Tačiau nebuvo viskas taip paprasta. Trys valandos filmavimo pareikalavo įgūdžių, kurių pradžiamoksliui „trikojui“ pritrūko. Ir rankos drebėjo ir kedė, ant kurios prisėdo pailsėti „trikojis“ filmavimo metu braškėjo… To, beabejo, negalėjo nepastebėti ir mūsų pašnekovas.

Dalis reportažo vaizdo įrašo yra daryta su telefonu Nokia N97. Plačiau apie projektą.