Šaltojo karo metų modernizmas. Menas ir dizainas: 1945 – 1970

Berlinermauer

Vieta: Konstitucijos pr. 22

Jūsų dėmesiui: nuo spalio 2 d. iki gruodžio 6 d.

Kaina: 8 Lt, studentams 4 Lt

Istorija ne visada yra tik mokslas. Kartais ji gali tapti šypseną keliančia pramoga. Ypač tada, kai atsiranda galimybė palyginti dviejų skirtingų supervalstybių pasiekimus, menininkų ir paprastų žmonių lūkesčius.

Nuėjęs į Nacionalinės dailės muziejų ir aplankęs „Šaltojo karo metų modernizmo“ ekspoziciją, pats tuo įsitikinau. Ne paslaptis, kad dvi supervalstybės buvusi Sovietų Sąjunga ir JAV bandė pasauliui įrodyti savo pranašumą. Viena išleido į kosmosą šunis, kita nuskraidino žmones į Mėnulį, kai vieną sukūrė branduolinį ginklą, kita pagamino jų dvigubai daugiau. Vis dėlto jų vadovai, siekdami pademonstruoti savo pranašumą ir šiuolaikišką gyvenimo būdą, į tą mėsmalę įtraukė meną, architektūrą ir dizainą.Taip imti kurti utopiniai ateities vaizdai.

Visa ekspozicija suskirstyta į aštuonis laikotarpius, kuriuose atsispindi žmonių požiūris į ateities pasaulį, tuo metu sukurtus drąsius meninius projektus. Į eksponatus galima žvelgti kritiškai, nes dauguma kūrinių, projektų taip ir neprigijo, netapo dabartinio gyvenimo realija. Tačiau reiktų suprasti, kad po kelių dešimtmečių ir į dabartinį postmoderną kitos kartos bus žvelgiama su šypsena.

Kita vertus, dalis eksponatų, gimusių už geležinės uždangos, buvo skirti tik propagandai, o ne estetiniam vaizdui ar panaudojimui kurti. Todėl nereikia stebėtis, kad kai kurie darbai nė nepanašūs į modernizmą, kaip jį įsivaizduojame šiandien.

Man įdomiausia pasirodė parodos dalis, pavadinta „Kosminės odisėjos“. Prasidėjus kosmoso užkariavimams, atsirado naujos architektūros, dizaino ir meno suvokimo ribos. Eksponuojami rūbai, kuriais turėtų vilkėti ateities žmonės, net ir dabar atrodo moderniai ir nepritaikomai, o pastatai, kuriuos ruoštasi kurti – gremėzdiškai.

Ši parodos dalis sukelia daugiausia minčių apie žmogus priklausomybę nuo technologijų. Jei tuo laikotarpiu, kai buvo kuriami dabar demonstruojami eksponatai, visiškai priklausomi buvo tik kosmonautai, tai šiandien be daugumos technologijų savo gyvenimo neįsivaizduoja didžioji dauguma civilizuotų šalių gyventojų.

Paroda verta dėmesio. Ji ne tik pažadina mintis bei mąstymą, supažindina su istorija, bet ir akivaizdžiai parodo Šaltojo karo laikotarpio skirtumus tarp Rytų ir Vakarų. Viena yra išgirsti, bet visai kas kita, pamatyti dvi to paties laikotarpio skulptūras, pastatų maketus. Tada nebeatrodo keista, kodėl Vakarų valstybės ir šiandien laikomos lyderėmis.

P.S. Savo apžvalgos neiliustravau nuotraukomis, nes negavau leidimo fotografuoti. Todėl į parodą iš arčiau galite pažvelgti čia:  www.ndg.lt

Patalpinta: Publikacija