Internetas mieste – darbo paieškai, kaime – žaidimams

Šiuo metu naudotis internetu galima daugiau kaip pusėje Lietuvos viešųjų bibliotekų
Šiuo metu naudotis internetu galima daugiau kaip pusėje Lietuvos viešųjų bibliotekų

Bibliotekose prie kompiuterių – eilės. Jose vis daugiau vyresnio amžiaus žmonių, internete ieškančių darbo.

Laikas prie kompiuterio ribojamas

„Nors mūsų bibliotekoje yra daugiau nei keturiasdešimt kompiuterių, tačiau darbo dienomis tenka net ir eilėje palaukti, nes visi kompiuteriai būna užimti“,- pasakoja Klaipėdos apskrities viešosios  Ievos Simonaitytės bibliotekos vyr. bibliotekininkė Viktorija Intaitė.

Bibliotekos, bandydamos išvengti eilių, net riboja lankytojų naudojimosi internetu laiką. V. Intaitė aiškino, jog dėl šios priežasties kiekvienas suaugęs žmogus prie interneto praleisti gali ne daugiau nei dvi valandas, o vaikas – valandą. „Žinoma, jei tuo metu laisvų vietų yra, lauk nevarome, tačiau dažniausiai taip būna tik savaitgaliais“,- pastebi V. Intaitė. Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešojoje bibliotekoje, pasak vyresniosios bibliografės Modestos Tamkutės, laikas taip pat ribojamas, tačiau eilės susidaro retai. „Ilgiausiai tenka palaukti penkias minutes ir vieta atsilaisvina“, –  teigė M.Tamkutė. Patricija Šmit, ateinanti pasinaudoti internetu kiekvieną dieną, pasakojo, jog namuose neturi kompiuterio ir interneto, todėl rašyti elektroninius laiškus ir ieškoti kitos reikalingos informacijos ateina į biblioteką.

Ukmergės rajono, Laičių kaimo bibliotekininkė Vanda Vinckienė pasakojo, jog jų bibliotekoje yra trys kompiuteriai, tačiau dažniausiai veikia tik vienas ar du. „Kiek jų beveiktų, visi būna užimti“, – teigė V. Vinckienė.

Lankytojai – ne tik jaunimas

Nors, 2008 metais atliktos gyventojų apklausos duomenimis, naudotis internetu moka net 96 proc. jaunimo ir tik 33 proc. yresnio amžiaus žmonių, bibliotekų darbuotojos pastebi tendenciją, jog internetu pradeda naudotis vis daugiau vyresnių žmonių. „Ko gero, pasinaudoti internetu ateina po lygiai tiek vyresnio, tiek jaunesnio amžiaus žmonių“, – teigė V. Intaitė. Ji pastebėjo, kad vyresniems lankytojams dažnai prireikia bibliotekininkų pagalbos. Pasitaiko net tokių atvejų, kai žmogus nemoka kompiuterio įsijungti,  ką jau kalbėti apie gebėjimą naudotis internetu.

Pasak projekto „Bibliotekos pažangai“ viešųjų ryšių koordinatorės Agnietės Kurutytės, vyresnio amžiaus žmonėms vis dažniau tenka susidurti su internetu ir jie nenori prašyti artimųjų pagalbos naudojantis juo. „Bibliotekoje jie žino, jog iškilus klausimams, gaus kompetentingą pagalbą.“, –  teigė A. Kurutytė.

Į biblioteką ieškoti darbo

Klaipėdos bibliotekininkė V.Intaitė sako, kad anksčiau žmonės dažniausiai internete naršydavo socialiniuose portaluose ir ieškodavo pramogų, tačiau įsibėgėjus krizei daugiau žmonių internete atsiverčia darbo biržos puslapį. Jai antrina ir jos vilnietė kolegė M. Tamkutė. Jos pastebėjimu, žmones ieškoti darbo naudojantis internetu skatina ir neseniai bibliotekose startavę mokymai „Ieškau darbo“.  “Bibliotekos pažangai” surengti mokymai jau vyko 350 bibliotekose. Ieškantieji darbo buvo mokomi rašyti ir skelbti savo gyvenimo aprašymus internetiniuose portaluose.

Tačiau, nors interneto vartojimas darbo paieškai ir išaugo, vis dėlto viena pagrindinių interneto funkcijų, ypač kaime – pramoginė. Laičių kaimo bibliotekininkės V. Vinckienės teigimu, jų bibliotekoje rimtesnės informacijos ieško tik mokytojai, o vaikai dažniausiai ateina pažaisti, jaunimas naršo socialiniuose tinkluose.  Klaipėdos bibliotekoje, kad būtų išvengta beprasmio interneto naudojimo, žaidimai net blokuojami. „Dažniausiai lankytojai ieško informacijos apie įvairius rašytojus, renginius, na, o jaunimas apsilanko ir Facebook’e, One.lt“, – atviravo bibliotekininkė.

Pasak “Bibliotekos pažangai“ viešųjų ryšių koordinatorės A. Kurutytės, iki šių metų pabaigos įvesti ar pagerinti interneto prieigą planuojama beveik 300 bibliotekų.

Vartotojų (suaugusiųjų) nuomonės apie viešosios internetro prieigos viešosiose bibliotekose poveikį 2008 m.

Projekto „Bibliotekos pažangai“ informacija.
Projekto „Bibliotekos pažangai“ informacija.
Patalpinta: Publikacija