UŽ TV

Klaipėda jūrine dvasia sveikino Lietuvos piliečius

Dvidešimt metų Klaipėda kartu su visa valstybe švenčia jos Nepriklausomybės atkūrimo dieną. Tautinei šventei Klaipėda suteikia jūrinio atspalvio, nes būtent jos istorija neatsiejama nuo vandens. 1934 metais įvyko pirmoji Jūros šventė – pirmoji ne tik Klaipėdai, bet ir visai Lietuvai.

Šiais metais Klaipėdoje minint Kovo 11-ąją, šventės kulminacija – laivo „Meridianas“ burių nuleidimas. Trys burės skirtingų spalvų – geltonos, žalios, raudonos, susidedančios į trumpą sakinį: „Laisvė išskleidė bures“.

Šie trys žodžiai lietuviui pasako ne tik apie nepriklausomą valstybę, kurioje jis gyvena, bet ir apie uostą, kuris dvidešimt metų dirba su užsienio šalių uostais, laisvai importuoja ir eksportuoja prekes.

Lietuva tarsi laivas „Laisvė“, 1990 m. kovo 11 d. išskleidęs bures į platųjį pasaulį. „Daugelis Lietuvai pavydi. Daugelis svajoja gyventi tokioje valstybėje, kokia Lietuva yra šiandien“, – sveikino Klaipėdos uosto generalinis direktorius bei buvęs Klaipėdos meras Eugenijus Gentvilas.

Ir gal iš tiesų Lietuvai daug kas pavydi, bet svarbu patiems suprasti, ką reiškia būti laisviems. Ką reiškia žodžiai „Tėvynė gimtoji“, minimi kiekvienoje valstybei skirtoje dainoje. Svarbu suvokti, kad tai, ką darome, yra ateitis, o praeities taisyti neverta, nes ji kaip vanduo – nutekės ir nebegrįš.

„Klaipėda pasikeitė iš esmės. Kažkada viską statėm, dabar perstatom. Pokyčiai yra gerai. Gyventi nepriklausomoje valstybėje – tai nebijoti savo žodžių, bendradarbiauti su kuo nori ir, žinoma, visais būdais jaustis laisvai. Šiandien esame viena šeima – Europos šeima“, – kalbėjo Klaipėdos meras Rimantas Taraškevičius.

Pokyčiai visuomet buvo istorijos variklis. Lietuvai šis teiginys – ne išimtis. Tik dėl pokyčių gyvename būtent tokioje šalyje, kokios ir troškome. Tik dėl jų Klaipėda gali kartu su visa Lietuva dainuoti Tautišką giesmę ir išdidžiai skelbti „Lietuva – tai mes!”

Mindaugas Aušra ir Laura Bagdžiūnaitė