Metamorfozės: prieš 40 metų ir dabar

Francas Kafka rašė apie žmogaus virsmą vabalu. Išgyvenimus, kančias ir mintis, aplinkinių reakciją, bandymą suktis iš keblios situacijos, mokymąsi prisitaikyti esant kitokiame būvyje. Mūsų aptariamos metamorfozės įvyko per pastaruosius keturiasdešimt metų. Ieškojome skirtumų ir panašumų, siejančių  dvi epochas.

Nelengva rašyti apie aštuntąjį praėjusio amžiaus dešimtmetį, nes dar nebuvome gimę. Bet įdomu. Smalsu vartyti to meto spaudą, kalbėtis su žmonėmis, kuriems tada buvo tiek, kiek dabar mums.

Aštuntojo dešimtmečio Lietuva: politikoje – vienintelė Komunistų partija, ekonomika – planinė. Visuotinis deficitas varžė gyvenimo laisvę ir geresnės kokybės siekį. Kultūra tik tokia, kokią propagavo SSRS.  Spauda – cenzūruota, propagandinė. Ir viso to akivaizdoje pasirodo pogrindinė Lietuvos Katalikų Bažnyčios Kronika, po Romo Kalantos susideginimo 1972 – aisiais kyla neramumai Kaune.

Aštuntasis  dešimtmetis kupinas baimės, melo. Tačiau žmonės gyveno. Pamėginome atskleisti – kaip. Tarsi F. Kafkos herojus Gregoras Zamza stengėmės panirti į kitokį būvį.

Skaitykite šiame leidinyje.

Patalpinta: Komentarai, Naujienos