Startuoja trumpametražių filmų festivaliui „Ginčą sprendžiu TAIKIAI“ atranka

Ginčą galėtų laimėti visi jo dalyviai, jei užuot atsilapoję rankoves ir šokę į atlapus ar kreipęsi į teismą ginti savo teisių, kilusį tarpusavio nesutarimą pabandytų išspręsti taikių derybų – mediacijos – būdu. Arba dar geriau – imtų kamerą ir apie savo siūlomą ginčo sprendimo būdą be pykčio ir teismo susuktų trumpametražį filmą festivaliui „Ginčą sprendžiu TAIKIAI“.

Nuo šiandien mėgėjai, profesionalūs menininkai, studentai, moksleiviai ir visi, kuriems bent kartą gyvenime į rankas buvo tekę paimti kamerą, kviečiami ieškoti taikių ginčo sprendimo formų. Kai darbdavys su mumis atsiskaito ne visiškai, kaimynas užmiršta užsukti vonios čiaupą ir užlieja viso buto lubas, užsisvajojęs kaimynas savo automobiliu ir vėl užstato mūsiškį, ką paprastai darome? Grasiname: aš tave paduosiu į teismą ir jame „užtampysiu“. Trumpametražių filmų festivalio „Ginčą sprendžiu TAIKIAI“ organizatoriai sako – tai ne išeitis.  Yra žymiai geresnių, labai veiksmingų, tačiau tarp lietuvių nepropaguojamų ginčų sprendimo būdų – vienas iš jų mediacija.

Šios ginčo sprendimo procedūros būdu su ginču visiškai nesusijęs trečiasis asmuo ginčo šalims padeda taikiai susitarti, ginčo neperkeliant į teismo procesą. Ginčo šalys tarpusavyje kalbasi, kaip ginčą būtų galima išspręsti taikiai, derasi ir siekia rasti abiems šalims priimtiną optimalų rezultatą. Mažiau kalbama apie šalių reikalavimus, teises ir pareigas, o bandoma susitelkti ties šalių interesais ir poreikiais. Ginčo sprendimo šeimininkai yra ne kas kitas, o pačios ginčo šalys.

Trumpametražių filmų festivalio „Ginčą sprendžiu TAIKIAI“ tikslas – populiarinti mediacijos žinomumą Lietuvoje, skatinti šio taikaus ginčų sprendimo būdo naudojimą. Šis festivalis yra sudedamoji 2012 m. spalio 25 d. Lietuvoje organizuojamo pagrindinio EUROPOS TEISĖS DIENA 2012 renginio dalis.

Trumpametražiai filmai Nacionalinei teismų administracijai turi būti pateikti iki 2012 m. spalio 15 d. Geriausi filmai EUROPOS TEISĖS DIENĄ 2012 bus parodyti festivalio „Ginčą sprendžiu TAIKIAI“ metu kito teatre „Pasaka“, trims geriausiems autoriams bus įteikti apdovanojimai.

Daugiau informacijos apie dalyvavimą trumpametražių filmų festivalyje „Ginčą sprendžiu TAIKIAI“ interneto svetainėje www.teismai.lt, skiltyje EUROPOS TEISĖS DIENA 2012.

Šaltinis: teismai.lt

Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos