D. Bermanas: „Kulinarija domėtis pradėjau septynerių“

Dimitrijus Bermanas – vyriausiasis vieno Vilniaus restorano kulinaras. Pauliaus Butkaus nuotr.

Dimitrijus Bermanas, vieno Vilniaus restorano vyriausias kulinaras, studijavęs animaciją, reklamą ir japonologiją, visgi save atrado kulinarijoje, kuri, jo teigimu, dabar yra ir hobis, ir darbas tuo pat metu. Pabaigęs kulinarijos mokslus Didžiojoje Britanijoje, grįžo į Lietuvą, tačiau jau nuo kitų metų planuoja kurį laiką gyventi ir dirbti kitur. „Išvykstu tam, kad grįžčiau”, sako Lietuvoje gimęs ir augęs D. Bermanas.

Kulinarija – sunkus fizinis darbas

„Kulinarija domėtis pradėjau septynerių”, – pasakoja D. Bermanas. Tuo metu restorano kasdienybę D. Bermanas stebėdavo savo mamos restorane Vilniuje. Galbūt tai ir paskatino vėliau pasirinkti kulinaro profesiją. „Jeigu nesiruoši būti geriausias, ieškok savęs ten, kur toks tapsi”, – apie savo specialybės ieškojimus sako D. Bermanas. Vis pabrėždamas, kad tikrai rado tai, kas teikia džiaugsmą ne tik jam, bet ir kitiems. Visgi D. Bermanas nuolatiniame džiaugsme negyvena. „Dabar didžiausias mano noras – atsisėsti“, – po ant kojų praleistos darbo dienos, trunkančios maždaug 15 valandų, sako kulinaras.

Pasakodamas apie darbą virtuvėje, nors ir pavargęs, D. Bermanas koordinuotais ir staigiais judesiais imituoja virtuvėje atliekamus darbus. Tai liudija apie itin didelį tempą dirbant, kuris skatina raumenis veikti, nepaisant esamos fizinės būsenos.

„Galėčiau aptarnauti reikiamą kiekį žmonių ir pažadintas vidury nakties”, – savo įgūdžius apibūdina D. Bermanas.

Vadovavimas – pagarba kitiems

Lietuvos pilietybė, rusų gimtoji kalba, žydiška kilmė. „Negaliu pasakyti, kokia mano tautybė. Priklausau pasauliui”, – sako D. Bermanas. Jam pasakojant apie gausų būrį tėvo brolių, kurių tik trys išėjo iš Vilniaus geto, mamą ir brolį, galima pajusti jo pagarbą ir dėkingumą savo šeimai. Išugdyta pagarba žmogui ir tikėjimas juo greičiausiai ir lemia ramų vadovavimą virtuvėje, nerėkiant ir nepeikiant kolegų, kaip dažnai rodoma įvairiuose kulinariniuose šou televizijoje. „Gal nuskambės pagoniškai, bet maistu perduodama energetika“, – priežastį, kodėl savo virtuvėje stengiasi maistą gaminti be streso, įvardina kulinaras. D. Bermanas darbe yra principingas ir stengiasi laikytis sąžiningo darbo principų. Jis pasakojo, kad labiausiai nemėgsta žmonių, atėjusių dirbti ir įsivaizduojančių esą svarbesni nei yra iš tiesų.

Ateityje ketina įkurti gastropub

Paklaustas, ką labiausiai patinka gaminti, išskirti vieno patiekalo negalėjo, tačiau sakė, kad mėgsta dirbti su tešlos gaminiais. D. Bermanas pasakojo, kad Didžiojoje Britanijoje dirbdamas vyriausiuoju kulinaru su prancūzais, pamėgo prancūzišką virtuvę, bet nuo seno vertina ir senuosius carinės Rusijos virtuvės šedevrus.

D. Bermanas planuoja atidaryti ir savo restoraną. Tiksliau Didžiojoje Britanijoje vadinamą gastropub. Tai bus daugiausia savo gamybos alų ir aukščiausios kokybės patiekalus siūlantis restoranas. D. Bermanas teigė, kad jo pavardė jidiš kalba reiškia aludarį. Todėl ketina dar kelis metus pasimokyti ir aludarystės, kad savo restorane alų galėtų gaminti pats. Prieskonius ir kitas žoleles tikisi restoranui auginti taip pat pats.

Nors dar tik planuodamas gastropub įkūrimą, D. Bermanas tvirtai tiki savo sėkme. Tai kaip viena iš pagrindinių mėgstamo D. Bermanas užsiėmimo – karate –  kovotojui būtinų savybių gatz – ryžtingų sprendimų darymas ir ypač didelis pasitikėjimas savo nuojauta.

Patalpinta: Rašiniai