Edita Mildažytė kviečia į „Pasimatymą su Lietuva“

Autorė Edita Mildažytė su savo nauja knyga „Pasimatymas su Lietuva“. Autoriaus nuotr.

Ketvirtadienio popietę „Vilniaus knygų mugėje” įsikūrusiame „Rašytojų kampe – LRT studijoje” skambėjo dainos, žmonių klegesys ir knygą pristatančios žurnalistės Editos Mildažytės balsas. Po pusantrų metų rašymo ji pristatė subjektyviai parašytą ir moterišku žvilgsniu pamatytą knygą „Pasimatymas su Lietuva”.

Pristatydama knygos koncepciją E. Mildažytė pabrėžė, kad svarbiausias tikslas buvo papasakoti nenuvalkiotas, nežinomas istorijas ir pamatyti Lietuvą paprastų piliečių akimis. Knygoje pateikta 40 pasakojimų apie šiandienos Lietuvą, jos žmones, apie tai, kuo mūsų gimtinė įdomi ir unikali. Autorė tikisi, kad ši knyga paskatins tęsti pažintį su Lietuvos istorija, kultūra ir bus įdomi tiek čia gyvenantiems, tiek užsieniečiams, atrandantiems Lietuvą. „Kai paprašai žmonių gatvėje pristatyti Lietuvą, po cepelinų, krepšinio ir didelės valstybės, kažkada siekusios Juodąją jūrą, viskas ir pasibaigia. Knygoje aš išskyriau 40 temų, kuo mes esame unikalūs ir išskirtiniai ne tik savo regione, bet ir visame pasaulyje. Pirmiausia tai reikia žinoti mums patiems, kad galėtume papasakoti užsieniečiams, – pasakojo E. Mildažytė. Anot leidėjų, gausiai iliustruota knyga skirta bet kokio amžiaus lietuviui ar kitų šalių gyventojams, o ypatinga auditorija – emigrantų vaikai.

„Iš pradžių mus gąsdino Editos Mildažytės populiarumas“, – prisipažino pristatyme dalyvavusi leidyklos „Tyto Alba“ direktorė Lolita Varanavičienė. „Edita Mildažytė siejama su „Bėdų turgumi“, „Bobų vasara“, žmonių gelbėjimu, o čia – knyga apie Lietuvą, – kalbėjo „Tyto Alba“ vadovė. Taip pat L. Varanavičienė džiaugėsi, kad pavyko pasirinkti įtaigų pasakotoją apie Lietuvą, kuriam pavyko aktualiai atskleisti knygos turinį.

Pagalbą rašant šią knygą, E. Mildažytei suteikė Lietuvos ir Lenkijos muziejai, o kiekviena knygos tema turėjo savo konsultantą, todėl visos temos kruopščiai patikrintos, kad neįsiveltų klaidų. Taip pat itin svarbios temos pristatomos atitinkamos srities profesionalų: apie teatrą rašo teatrologė dr. Daiva Šabasevičienė, apie kalbą –  lituanistas dr. Antanas Smetona, apie dailę – menotyrininkė dr. Giedrė Jankevičiūtė.

Knygos pristatyme dalyvavo autorė Edita Mildažytė, Lolita Varanavičienė, Viktoras Gerulaits ir Virgilijus Noreika. Autoriaus nuotr.

Knyga išleista kartu su kompaktine plokštele „Taip skamba Lietuva“, kurios sudarytojas muzikologas Viktoras Gerulaitis sudėjo svarbiausius lietuvių muzikos akcentus. Plokštelėje skamba liaudies muzika (sutartinės, birbynės, skrabalai), daugiatūkstantinio choro Dainų šventėje atliekama „Lietuva brangi“, taip pat galima išgirsti Violetos Urmanavičiūtės – Urmanos, Veronikos Povilionienės, Virgilijaus Noreikos balsus, Petro Vyšniausko džiazo improvizaciją, grupės „Antis“ dainą „Krantas“ ir kitus lietuvių muzikos ženklais tapusius kūrinius. V. Gerulaitis prisipažino, kad sudėtingiausia jam buvo nuspręsti, ko neįtraukti į šią plokštelę, nes joje tilpo tik 15 kūrinių. „Įsivaizdavau portugalą, gulintį viešbučio vonioje, gurkšnojantį vyną ir netikėtai atradusį šią plokštelę. Siekiau, kad skambanti muzika jį iš karto sudomintų, – sakė V. Gerulaitis.

Knygoje gausu iliustracijų. 424 puslapių knygoje jų yra net 500. Savo darbus publikuoja 176 Lietuvos ir užsienio fotografai, tarp jų Arūnas Baltėnas, Klaudijus Driskius, Vytautas Knyva, Mindaugas Kulbis, taip pat fotografijos megejai, kuriems pavyko „pagauti“ neeilinį kadrą. Knygos autorė džiaugėsi iliustracijomis ir ypatingai tuo, kad, nors knyga ir yra apie Lietuvą, bet pavyko išvengti įprasto Trakų pilies vaizdo ant viršelio, būdingo tokioms knygoms.

„Knyga nuostabi, tačiau turi didelį trūkumą – gyvenimas lekia labai greitai. Istoriniai faktai lieka, tačiau daugelis dalykų kinta kasdien. Todėl noriu pasakyti, kad kiekvienas iš mūsų turi puikią progą pratęsti šį nuostabų darbą“, – knygos pristatymo pabaigoje sakė L. Varanavičienė.

Patalpinta: Rašiniai