Algimantas Čekuolis – katinas, kuris suvalgė kanarėlę

Susitikimas su A. Čekuolio skaitytojais. Gabrielės Valaitytės nuotr.

Kiekvienas, panorėjęs susipažinti su naujausia Algimanto Čekuolio kūryba, tai galėjo padaryti mugės metu. Čia rašytojas pristatė kelionių dokumentikos knygą ,,Faktai ir šypsenos“. Tiesa, pats autorius dėl prieš keletą savaičių patirtos nugaros traumos pristatyme nedalyvo, tačiau ištikimiausių savo skaitytojų nenuvylė – viso renginio metu A. Čekuolis su jais bendravo telefonu.

,,Aš jus puikiai įsivaizduoju, nes kalbu užsimerkęs, aš jus matau“, – tokiais žodžiais knygos pristatymo pradžioje į sausakimšą Litexpo konferencijų salę telefonu kreipėsi A. Čekuolis.

Knygų mugės metu akis į akį su savo skaitytojais susitikti negalėjęs televizijos laidų vedėjas ne tik dalinosi mintimis apie naująjį leidinį, nuolatos juokavo, bet ir mielai sutiko atsakyti į renginio dalyvių klausimus.

,,Žmogus, jo vidus ir gelmės“, – paklaustas, kokios temos jam pačiam yra svarbiausios, nė kiek nesudvejojęs atsakė rašytojas.

A. Čekuolis, kalbėdamas apie knygų leidybą Lietuvoje, suskubo visus nuraminti: tai, kad televizija tampa didžiausiu šių dienų informacijos šaltiniu, dar nereiškia, kad knygos išnyks. Jis pažymėjo, jog televizijos žiūrėjimas neskatina mąstymo, o iš anksto apdorotą informaciją, kurią pateikia televizija, žmonės įsisavina pasyviai. Tačiau, kai tik į rankas paimama knyga, smegenys, pasak jo, yra priverčiamos mąstyti. Kadangi mūsų visuomenės išsilavinimo lygis kyla, vis daugiau žmonių baigia aukštąsias mokyklas, tokiems išprususiems žmonėms visada reikės knygų. O kasmet augantis jaunosios kartos susidomėjimas knygų muge tik dar kartą tai įrodo.

Susitikti su skaitytojais į mugę atvyko Ispanijoje dirbanti A. Čekuolio dukra Ieva Čekuolytė. Kalbėdama apie knygos autorių, ji prisipažino nežinanti Lietuvoje kito tokio žmogaus, kurį jaunimas gerbtų labiau nei jos tėvą.

Komentuodama savo pačios sukurtą knygos viršelį, ant kurio pavaizduotas rašytojas, I. Čekuolytė savo tėvą palygino su katinu, kuris suvalgė kanarėlę.

,,Žmogus stovi tyliai, ramiai, bet toks jausmas lyg viduje kažkas būtų paslėpta“, – visiems paaiškino ji.

Leidyklos Alma Littera redaktorė Nijolė Kuolienė pripažino, jog A. Čekuolis ją labiausiai stebina dėl savo energingumo: ,,Jaunatviškesnių autorių tikrai nesame turėję“.

Universiteto žurnalistui pasiteiravus, kokia yra A. Čekuolio gyvybingumo paslaptis, I. Čekuolytė sakė, jog tai lemia paties žmogaus požiūris į gyvenimą, jo žingeidumas ir pagarba sau. Pasak jos, A. Čekuolis šiomis savybėmis pasižymėjo dar vaikystėje. Publicisto dukra pridūrė, jog jai niekada neteko matyti savo tėvo, prarandančio pagarbą kitam žmogui. Jis visuomet išlieka nuošidus ir tai, anot jos, nėra kažkoks surežisuotas maivymasis prieš  kameras.

Tuo tarpu knygos ,,Faktai ir šypsenos“ ištraukas skaičiusi režisierė Asta Einikytė A. Čekuolio kūryboje įžvelgė naujų jo kūrybos tendencijų: ,,Algimanto knygos su kiekvienais metais vis dažniau kelia šypseną bei įgauna vis daugiau sarkazmo“.

Renginio pabaigoje N. Kuolienė pranešė, jog artimiausiu metu knygynus turėtų pasiekti dar viena A. Čekuolio knyga, šį kartą apie šiandieninio jaunimo problemas. A. Čekuolis tik patvirtino, jog knyga greičiausiai vadinsis ,,Dramblys bute“. Jo manymu, šitoks pavadinimas puikiai atspindi dabartinę Lietuvos jaunimo situaciją.

Apgailestaudamas, jog negalėjo atvykti į knygų mugę, A. Čekuolis pažadėjo, kad maždaug po dviejų mėnesių šalies knygynuose vyks papildomi susitikimai su skaitytojais.

,,Aš pažadu už poros mėnesesių visuose knygynuose surengti po knygos pristatymo vakarą“ – nudžiugino autorius.

,,Faktai ir šypsenos“ – tai ketvirtoji Alma littera leidykloje išleista, enciklopedinės publicistikos gerbėjams skirta A. Čekuolio knyga.

Patalpinta: Rašiniai