Saudo Arabijos žurnalistas deportuotas iš Malaizijos už tai, kad įžeidė pranašą Mahometą „Twitteryje“

Hamzio Kašgario kontraversiška žinutė „Twitteryje“ susilaukė daugiau nei 30 000 komentarų, tarp jų ir grasinimų. AFP nuotr.

Malaizijos policija patvirtino, kad 23-ejų Hamzas Kašgaris sekmadienį buvo išsiųstas atgal į Saudo Arabiją, nepaisant žmogaus teises ginančių grupių protesto. Mahometo gimimo dieną „Twitteryje“ žurnalistas apie pranašą parašė keletą kontraversiškų žinučių. Po to jis susilaukė daugybės komentarų ir grasinimų mirtimi. Įžeisti pranašą islamą išpažįstančiose šalyse yra laikoma šventvagyste ir už tai Saudo Arabijoje baudžiama mirties bausme.

H. Kašgaris atsiprašė ir ištrynė žinutes „Twitteryje“, bet nesiliovus grasinimams susidoroti, jis išvyko į Malaizijos sostinę Kvalą Lumpūrą, kur buvo suimtas. Abi valstybės neturi formalios žmogaus išdavimo sutarties, bet kaip musulmoniška šalis, Malaizija (kurioje daugiau nei 60% išpažįstančių islamą) palaiko gerus santykius su Saudo Arabija.

Hamzas Kašgaris buvo suimtas Malaizijos oro uoste. Saeed Khan (AFP) nuotr.

„Tai, kaip individas turės sumokėti už šį įžeidimą, šiuo atveju yra Saudo Arabijos valdžios reikalas“, – savo pareiškime išdėstė Malaizijos vidaus reikalų ministras.

Tarptautinė nevyriausybinė žmogaus teisių gynimo organizacija „Amnesty International“  perspėjo, kad H. Kašgariui Saudo Arabijoje gali būti įvykdyta mirties bausmė, jei jis bus pripažintas kaltu dėl išdavystės.

Parengta pagal užsienio informaciją

Patalpinta: Naujienos, Pasaulyje