Monografijos „Nihil obstat: Lietuvos fotografija sovietmečiu“ pristatymas

Vilniaus paveikslų galerijoje įvyko dr. Margaritos Matulytės monografijos „Nihil obstat: Lietuvos fotografija sovietmečiu“ pristatymas. Renginyje dalyvavo menotyros, istorijos sričių mokslininkai, Lietuvos fotomenininkų sąjungos Kauno skyriaus pirmininkas Gintaras Česonis, fotomeninkas Antanas Sutkus ir knygos dailininkas Tomas Mrazauskas.

Dr. M. Matulytė priima sveikinimus po knygos pristatymo. Autorės nuotr.Dr. M. Matulytė priima sveikinimus po knygos pristatymo. Autorės nuotr.

Renginį pradėjo M. K. Čiurlionio kvartetas, sužavėjęs auditoriją ir, anot dr. M. Matulytės, sugebantis genialiu skambesiu pasakyti daugiau nei žodžiais. Pirmoji išsakiusi savo nuomonę buvo menotyrininkė dr. Skaidra Trilupaitytė, kuri teigė, jog ši knyga yra ne tik akademinė, tačiau ir estetiškai graži: „Monografija pranoksta fotografijos istorijos žanrą, nes tai yra kultūros istorijos knyga“.

Mintis apie monografiją dėstė ir istorikas dr. Arūnas Streikus: „Tai ne fotografijos istorija, bet sovietmečio istorija“. Visai kitokį požiūrį į dr. M. Matulytės knygą atskleidė fotomenininkas A. Sutkus, pavadinęs ją grožinės literatūros kūriniu. Be to, jis buvo vienas iš pagrindinių šios knygos personažų ir vienas iš trijų fotografų, kuriems dedikuota monografija. Kadangi A. Sutkui knyga priminė gyvenimą sovietmečiu, jis pasakojo, jog turėjo nemažai gerų kuratorių Europos šalių sostinėse, išskyrus Lietuvoje, nes čia kuratoriai priklausė saugumui ir stokojo intelekto: „Prieš metus nustojau sapnuoti saugumo kuratorius“.

Lietuvos fotomenininkų sąjungos Kauno skyriaus pirmininkas Gintaras Česonis susidarė tokį įspūdį perskaitęs M. Matulytės monografiją: „Taip subtiliai ir įdomiai pateiktos istorijos nemačiau“. Jis negailėjo pagyrų dr. M. Matulytei sakydamas, jog ši knyga nusipelno būti išleista užsienio kalbomis, kadangi Lietuvos fotografija sovietmečiu yra aktuali ir įdomi tema ne tik mūsų valstybėje. Kalbą tęsė knygos dailininkas Tomas Mrazauskas, kuris pasirėmė menininko Ulises Carrion citata: „Nepaisant visuotinos nuomonės, rašytojas nerašo knygos, jis rašo tekstą“. Be to, knyga novatoriška tuo, jog joje yra su savaržėlėmis prisegtų atviručių tam, kad tai primintų savotišką tyrėjo darbą, bylą su dokumentais.

Renginio pabaigoje dr. M. Matulytė išreiškė padėką visiems prisidėjusiems prie šios knygos. Ji taip pat sakė, jog jei archyvai nesukauptų milžiniško paveldo ir jo neišsaugotų, knyga tikrai nebūtų pasiekusi mūsų šiandien.

Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos