Kviečia septintoji „Tyrėjų naktis“

Daugiau šviesos. Nuotrauka iš flickr.com archyvo.
Daugiau šviesos. Nuotrauka iš flickr.com archyvo.

„Tyrėjų naktis“ – tai mokslo populiarinimui skirtas Europos Komisijos inicijuotas projektas. Šiemet rugsėjo 23 dieną septintą kartą organizuojamoje „Tyrėjų naktyje“ dalyvaus 32 Europos šalys, o projekto renginiai vyks  net 320 Europos miestų.

Lietuvoje susitikimai su mokslininkais  vyks Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Molėtuose, Šiauliuose ir Panevėžyje. Lankytojams duris atvers  mokslo laboratorijos ir tyrimų centrai Vilniaus universitete, Vilniaus Gedimino technikos universitete, Šiaulių ir Klaipėdos universitetuose. Projektą mūsų šalyje organizuojanti Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjunga kartu su partneriais ketina pakviesti į daugiau nei 100 nemokamų renginių.

Temų įvairove išsiskiria Vilniaus universiteto akademinės bendruomenės organizuojami susitikimai.

Universiteto botanikos sode vyks laboratoriniai darbai „Pasigaminkite augalų klonų patys“ ir „Rudens vaisiai“. Taip pat numatomos paskaitos, kuriose bus galima sužinoti apie tai, kokie yra nauji molekulinės genetikos įrankiai ir kaip atrodo genetinės informacijos „sprogimas“, kaip dauginasi gamtoje įvairūs augalai ir kokia jų įvairovė Lietuvoje. Daugiau informacijos apie botanikos sode vyksiančius renginius galite rasti tinklalapyje: www.botanikos-sodas.vu.lt.

Chemijos fakultete vyks ekskursijos po laboratorijas, linksmieji chemijos bandymai, o  Gamtos mokslų fakultete – pažintiniai renginiai ,,Ar augalai mąsto???“ ir ,,Mūsų organizmo signalai“. Universiteto Geologijos muziejuje galima bus apžiūrėti jame sukauptas kolekcijas, taip pat dalyvauti paskaitoje  „Geologijos mokslo reikšmė visuomenės vystymui“.

Filosofijos fakultetas lankytojų tikisi pritraukti ne tik tradicinėmis paskaitomis. Čia kviečiama stebėti parodomuosius psichofiziologinius eksperimentus, interaktyvias parodas ir paskaitas.

„Nuo teorijos iki praktikos su gera nuotaika“ – štai ką siūlo Vilniaus universiteto fizikos fakulteto atstovai, Studentų mokslinė draugija, taip skelbia socialinis tinklalapis www.facebook.com. Fizikos fakultete „Tyrėjų nakties“ dalyvių laukia ekskursijos po laboratorijas, galimybė asmeniškai prisidėti prie mokslo – dalyvavimas tyrime; paslaptingieji eksperimentai: lazeriai, šaltis ir karštis.

Jau tradiciniu tampa renginys Planetariume (Konstitucijos pr. 12A) Žvaigždžių salėje šiemet pakvies į pažintines paskaitas ir diskusijas su mokslininkais. Esant palankiam orui susitikimo dalyviai ant Planetariumo stogo pro teleskopus galės stebėti dangaus kūnus.

Patalpinta: Naujienos