Šventėje atgijo Bezduko istorija

Raganiukės teatro spektaklis ,,Bezdukas ant ežero''. Autorės nuotr.
Raganiukės teatro spektaklis ,,Bezdukas ant ežero''. Autorės nuotr.

Antrąją Kaziuko mugės dieną, šeštadienį, į Vilniaus Rotušės aikštę vilniečius ir miesto svečius sukvietė Raganiukės teatras. Teatro aktoriai ne tik vaidino, bet ir vedė viktoriną, mokė žiūrovus dainuoti, sušalti neleido kviesdami šokti lietuvių liaudies šokį „Oira“.

Raganiukės teatras, Vilniuje veikiantis jau keturioliktus metus, šventėje parodė fragmentą iš vaidinimo „Bezdukas ant ežero“ (režisierė Rita Urbonavičiūtė). Spektaklyje pagal tokio pat pavadinimo archajišką lietuvių liaudies pasaką iš tautosakininko Jurgio Dovydaičio rinkinių plėtojama keturių stichijų tema – Kaziuko mugėje žiūrovai išvydo vandens stichijos inscenizaciją. Raganiukės Niukės vaidmenį atlikusi aktorė teigė, kad teatro pasirinkimą rodyti būtent šį spektaklį lėmė jo folklorinis žanras ir lengvas pritaikymas prie lauko sąlygų.

Spektaklyje vaidino du aktoriai, tačiau, pasitelkę spalvingas kaukes, tinkamai pakeitę balso tembrą ir į rankas paėmę renginio metu atgijusią lėlę, scenoje jie kūrė keturis personažus. Pagrindinis veikėjas, vardu Bezdukas-Kaukutis, gyvenantis po šeivamedžiu, liaudies „bezdu“ vadinamu. Per pasirodymą personažai bendravo senoviška lietuvių kalba, kartais vienas į kitą kreipdamiesi uždainuodavo, užmegzdavo dialogą su mažaisiais renginio stebėtojais. Nors spektaklyje vaizduojama senoji mitinė lietuvių buitis, daugelis vyresnių žiūrovų, radę panašumų su šiuolaikiniu jų gyvenimu, šypsojosi, nesivaržydami juokėsi. Gal todėl vaikams skirtas spektaklis taip pat pritraukė nemažą būrį mokyklas jau seniai baigusių jaunuolių.

Vaikams skirtą renginį Rotušės aikštėje stebėjo ir gausus būrys suaugusiųjų. Autorės nuotr.
Vaikams skirtą renginį Rotušės aikštėje stebėjo ir gausus būrys suaugusiųjų. Autorės nuotr.

Raganiukės Niukės ir kitų personažų  vedamoje viktorinoje ir žaidimuose dalyvavo dešimtys aktyviausių vaikų. Geriausiai pasakų pasaulį  pažįstantys mažieji buvo apdovanoti Raganiukės teatro įsteigtais prizais: bilietais į teatrą, muzikinėmis plokštelėmis, knygutėmis.

Didžiąją renginio dalį dėmesys buvo skiriamas vaikams, tačiau pabaigoje nuskambėjo aktoriaus, vaidinusio Bezduko tėtį, kreipimasis į susirinkusius – aktorius ragino suaugusius mažiesiems skaityti daugiau pasakų.

Patalpinta: Rašiniai