Žurnalas „Times“ nesutiko su skaitytojų nuomone ir metų žmogumi išrinko „Facebook“ įkūrėją

Associated Press nuotrauka

Vienas socialinio tinko „Facebook“ įkūrėjų bei jo vadovas 26 metų Markas Zuckerbergas (Mark Zuckerberg) tapo antru pagal amžių žurnalo „Times“ metų žmogumi.

Gruodžio 15 dieną Zuckerbergas buvo apdovanotas „ Už tai, kad sujungė daugiau nei pusę milijono žmonių žymėdamas jų socialinius santykius; už tai, kad sukūrė naują sistemą keitimuisi informacija ir už tai, kad pakeitė mūsų gyvenimo būdą“ – motyvavo redakcijos sprendimą Time žurnalistas Levas Grosmanas (Lev Grossman).

Pagrindinis konkurentas tapti žurnalo metų žmogumi „WikiLeaks“ įkūrėjas Julijanas Asangesas (Julian Assange) buvo išrinktas metų žmogumi Time skaitytojų. Tačiau redakcijos sprendimas nepatenkino skaitytojų norų ir net gi buvo pavadintas politiniu.

Žurnalo „Time“ viršelis. Daniel Trotta nuotr.

Šiais metais „Facebookas“ peržengė 500 milijonų vartotojų ribą, t.y. kas dešimtas pasaulio gyventojas jau užsiregistravo „Facebooke“. Šis skaičius atrodo dar labiau pribloškiamai, prisiminus faktą, jog Kinijoje, kur gyvena penktadalis pasaulio žmonių, šis socialinis tinklas uždraustas.

„ „Facebookas“ dabar yra trečia pagal dydį valstybė pasaulyje ir turbūt jis turi daugiau informacijos apie savo piliečius nei bet kuri kita valdžia.“ – kalbėjo Time vyriausiasis redaktorius Richardas Stengelas (Richard Stengel).

Markas Zuckerbergas šiais metais parodė savo didelį dosnumą užsiimdamas filantropine veikla. Jaunasis Amerikos miljardierius paaukojo 100 milijonų dolerių Niuarko (miestas Naujojo Džersio valstijoje) mokykloms. Taip pat šiais metais apie jį buvo sukurtas Holivudo filmas „Socialinis tinklas“.

Praėjusiais metais prestižinis apdovanojimas atiteko ekonomistui, JAV federalinio rezervų banko vadovui Benui Bernankui (Ben Bernanke). 2008 metais “Times” metų žmogumi tapo Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas Barakas Obama (Barack Obama), 2007 m. Rusijos ministras pirmininkas Vladimiras Putinas.

Parengta pagal The Guardian, Reuters, The Next Web ir Time informaciją.

Patalpinta: Naujienos, Pasaulyje