Vilniaus Naujamiestis skelbia revoliuciją

„Naujamiesčio revoliucija“ gyventojus pakvietė į rajoną pažvelgti pro rožinius akinius. Stotelė Švitrigailos gatvėje – pirmasis judėjimo dalyvių darbas. „Newtownrevolution.lt“ nuotr.

„Laikas prikelti Naujamiestį“, – sako šiame rajone gyvenantys, dirbantys, kuriantys, besimokantys neformalaus judėjimo „Naujamiesčio revoliucija“ iniciatoriai. Pasak reformatorių, šis šalia miesto centro esantis rajonas nepelnytai pamirštas. Neformalaus judėjimo dalyviai tiki, kad, sujungus Naujamiesčio potencialą ir kūrybiškas idėjas, rajonas taps miesto kultūros traukos centru. Pradėję nuo smulkių idėjų: instaliacijos viešojo transporto stotelėje, varpelių alėjos, išskirtinių rajono vietų žemėlapio, dalyviai Naujamiesčio veidą tikisi pakeisti iš pagrindų. Apie planus reformuoti šį rajoną kalbamės su vienu neformalaus judėjimo dalyvių, Naujamiesčio gyventoju Vytautu Matulevičiumi.

Dar iki „Naujamiesčio revoliucijos“ paskelbimo jos dalyviai čia kūrė, dirbo, gyveno. Kaip pribrendo idėja burtis ir skelbti „Naujamiesčio revoliuciją“?

Išties, iki šiol visi gyvenome, dirbome ir kūrėme čia, tačiau jokio mus vienijančio judėjimo nebuvo. Šią vasarą susibūrėme, nes nusprendėme, kad drauge galime padaryti daug daugiau, negu pavieniui.

Kas dalyvauja „Naujamiesčio revoliucijoje“?

Neformalią judėjimo iniciatyvinę grupę sudaro menų fabriko „LOFTAS“, „Daiktų viešbučio“, loftų (gyvenimui pritaikytas apleistas pramoninis pastatas – aut. past.) vystytojos „Concept Lofts“, Vilniaus dizaino kolegijos atstovai.

Galbūt „Naujamiesčio revoliuciją“ būtų galima palyginti su Užupio bendruomenės veikla? Turite planų įtraukti rajono gyventojus?

Užupis yra pavyzdys, kaip bendruomenė atgaivino savo rajoną. Mes taip pat ketiname įtraukti rajono bendruomenę, nes nuo to priklauso ilgalaikė mūsų judėjimo sėkmė.

Sakote, kad Naujamiestis nepelnytai pamirštas Vilniaus rajonas. Kuo, Jūsų manymu, ši miesto dalis ypatinga?

Retas miestas pačiame centre turi tokį unikalų industrinės architektūros paveldą. Turiu galvoje apleistus buvusių gamyklų pastatus, kurių itin gausu aukštutiniame Naujamiestyje. Šios erdvės yra puiki terpė kurti ir gyventi, todėl nenuostabu, kad Naujamiestis tapo loftų kultūros centru.

Judėjimo manifeste išsikeliate gan ambicingus tikslus. Pavyzdžiui, kad per penkerius metus ketinate šią miesto dalį paversti patraukliausiu ir stilingiausiu Vilniaus rajonu. Ar manote, kad manifeste paskelbtas idėjas įmanoma įgyvendinti per apibrėžtą laiką, o gal tai labiau deklaratyvus tekstas?

Manau, kad gyvenime reikia užsibrėžti ambicingus tikslus ir stengtis juos įgyvendinti. Prie mūsų judėjimo prisijungus daugiau žmonių ir organizacijų, šis tikslas yra visai realus. Svarbiausia aktyvus bendruomenės įsitraukimas. Sakydamas „bendruomenė“ turiu galvoje tiek gyventojus, tiek ir Naujamiestyje esančius verslus.

Ko imsitės, kad Naujamiestis įgytų kitokį veidą?

Tikslų pasieksime rengdami meno akcijas, profesionalams skirtus renginius, kurių rezultatus būtų galima pristatyti visuomenei.
Pirmoji judėjimo iniciatyva – rožinių akinių instaliacija viešojo transporto stotelėje. Kodėl savo veiklą pradėjote tokia iniciatyva?
Toks startas traukia akį ir tikrai nelieka nepastebėtas visuomenės. Neapsiribojome vien stotele – trijose Naujamiesčio vietose atsirado varpelių alėjos, pristatėme išskirtinių šio rajono vietų žemėlapį.

Ar apsiribosite smulkiais projektais, o galbūt yra planų keisti rajono veidą iš pagrindų?

Manau, kad su partnerių ir rajono bendruomenės pagalba per ilgesnį laiką įmanoma pakeisti rajono veidą iš pagrindų. Šiuo metu planuojame architektų profesionalų kūrybines dirbtuves, kuriose jie kurs ateities Naujamiesčio koncepcijas.

Tad kokia Jūsų vizija: kaip „Naujamiesčio revoliucijos“ dalyviai įsivaizduoja pasikeitusį Naujamiestį?

Norėčiau po penkerių metų matyti Naujamiestį, kuris taptų įdomių žmonių traukos centru.

Patalpinta: Interviu, Naujienos