Įdarbinimo agentūros – lengvesnis kelias įsidarbinti svetur

Paradoksalu – norint įsidarbinti į žemės ūkio ar panašius darbus Didžiojoje Britanijoje anglų kalba – nebūtina, tačiau norint įsidarbinti Kipre, anglų kalba – būtinybė... (nuotrauka iš flickr.com)

Daugelis praradusių darbą lietuvių jo ieško kitose Europos Sąjungos šalyse. Vieni bando išvykti į užsienį patys, kiti per įdarbinimo agentūras. Dar visai neseniai įdarbinimo agentūros imdavo kartais iš piršto laužtus mokesčius už suteiktas paslaugas. Tačiau 2009 metų gruodžio mėnesį Seimas priėmė Darbo kodekso ir Administracinių teisės pažeidimų kodekso pataisas, pagal kurias įdarbinimo veikla užsiimančios agentūros nebegali imti mokesčio iš savo klientų. Tai paskatino dar daugiau žmonių kreiptis į įdarbinimo agentūras, o ne ieškoti darbo patiems.

Norinčiųjų dirbti užsienyje daugėja

Įdarbinimo agentūros „Aulina“, užsiimančios įdarbinimu Didžiojoje Britanijoje ir Kipre, direktorė Rita Biliukaitė teigia, jog šiuo metu darbo užsienyje paklausa labai didelė, daug jaunų žmonių, neradę darbo Lietuvoje, norėtų išvykti dirbti į užsienį. Į agentūrą kasdien kreipiasi gana didelis kiekis žmonių (70-80 skambučių, 40-50 užeinančių i biurus), tačiau mėgina išvažiuoti ir patys, be agentūrų tarpininkavimo. Blogiausia, kad išvykstantys nelabai orientuojasi užsienio šalių darbo rinkose, todėl nuvykę ilgai ieško, bet ne visada suranda darbą.

Jaunimas dirba tai, ką gauna

Pagal pašnekovės statistiką, apie 20 procentų išvykstančiųjų yra studentiško amžiaus – iki 28 m. Kadangi agentūra siūlo nekvalifikuotus darbus, dažniausiai darbdaviai nereikalauja patirties, todėl įsidarbinant sunkumų nekyla nei pirmųjų kursų studentams, nei tiems, kurie neturi jokios darbo patirties. Studentai, kurie kreipiasi į agentūrą, vyksta dirbti tuos darbus, kuriuos siūlo. Tačiau įdarbinti nepilnamečių galimybės nėra, nes, pasak direktorės, užsienyje galioja kiti kriterijai juos priimant į darbą. Be to, kyla klausimas – kas atsakys, jei nepilnamečiui kas nors atsitiks? Niekas negali garantuoti, kad jis tikrai norės dirbti. Nėra prižiūrėtojų, kurie būtų už juos atsakingi, nėra kas atsakytų už jų laisvalaikio pramogas – namuose už tai atsako tėvai, o kas turėtų atsakyti užsienyje?

Įmanoma išvykti ir nemokant anglų kalbos

R. Biliukaitė teigia, kad norint įsidarbinti į žemės ūkio ar panašius darbus D. Britanijoje anglų kalbos paprastai mokėti nereikia. Kvalifikuotus darbus, kuriuose anglų kalba yra būtinybė, agentūra siūlo labai retai. Tačiau norint išvykti dirbti į Kiprą anglų kalbos mokėjimas dažniausiai yra būtinybė, todėl norinčiųjų nėra daug.

Kaip matome, įdarbinimo agentūros krizės nejaučia, nes šalies darbo rinkai negerėjant gyventojai ir toliau ieško laimės svetur. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija įspėja, kad įdarbinimo tarpininką reikia rinktis labai atidžiai, visada būtina skaityti pasirašomas paslaugų ir darbo sutartis, žinoti, kuo jos skiriasi, o kilus klausimams kreiptis į teisininkus arba įdarbinimą kontroliuojančias institucijas. Daugiau apie įdarbinimo agentūras bei sąrašą agentūrų, legaliai galinčių užsiiminėti įdarbinimu užsienyje, galima rasti Lietuvos darbo biržos internetinėje svetainėje ldb.lt bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos svetainėje socmin.lt.

Patalpinta: Rašiniai