R. Adomaitis: „Valdžia ir žmonės švenčia atskirai“

Nepriklausomybės atkūrimo dvidešimtųjų metinių proga pagerbtos visų trijų Baltijos šalių vėliavos. LNK televizijos nuotr.

Nepriklausomybės atkūrimo 20-ųjų metinių proga sostinėje vyko dvejos eitynės ir valdžios veiksmais pasipiktinusių Jungtinio demokratinio judėjimo narių organizuotas mitingas. Preliminariais organizatorių duomenimis, renginiuose dalyvavo keli tūkstančiai pilietiškai nusiteikusių šalies gyventojų.

Keli tūkstančiai demonstrantų

Vilniaus Gedimino prospektą ketvirtadienį jau nuo pusės vienuoliktos ryto užtvindė džiugiai nusiteikę keli tūkstančiai Nepriklausomybės atkūrimo dvidešimtąsias metines švenčiančių
Sąjūdžio eitynių dalyvių.

Demonstrantai, kurių daugumą sudarė jaunimas, nešė valstybines, savivaldybių, visuomeninių organizacijų vėliavas, traukė dainas, sveikino praeivius su švente ir leido į dangų geltonus, žalius ir raudonus oro balionus.
Kartu su Sąjūdžio eitynėmis į Nepriklausomybės aikštę žygiavo kariai, kurie nešė trijų Baltijos šalių vėliavas.
Keli tūkstančiai žmonių pajudėjo nuo Katedros aikštės ir priešpiet pasiekė Nepriklausomybės aikštę, kur piliečius su švente sveikino šalies vadovai ir užsienio svečiai.

„Demokratijai – taip, oligarchijai ir diktatūrai – ne“

Kol šalies vadovai sveikinimo kalbas sakė prie Seimo rūmų, oficialiems Nepriklausomybės atkūrimo renginiams sostinėje nepritariantys Jungtinio demokratinio judėjimo nariai su Nacionaliniu pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimu susirinko ant Tauro kalno.

Šūkiu „Demokratijai – taip, oligarchijai ir diktatūrai – ne“ Kovo 11-ąją Vilniuje minėjo teisininkas Kęstutis Čilinskas ir aktorius Regimantas Adomaitis.

Pasak renginio iniciatorių, čia rengiamas minėjimas yra pirmasis renginys, minint Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo metines, organizuotas visuomenės, o ne valdžios.

„Pagal valdžios scenarijų, tai yra švenčiama būtent valdiškuose rūmuose, o kadangi valdiškuose rūmuose negali visi, piliečiai nekviečiami visi ir valdžia su visais piliečiais nenori švęsti, tai piliečiams tada prisieina patiems organizuoti šventę“, – kalbėjo K. Čilinskas.

Kalbą iš tribūnos sakęs, valdžios sprendimams nepritariantis ir į oficialų minėjimą atsisakęs eiti, aktorius Regimantas Adomaitis tikino, kad šis susibūrimas jam artimesnis: „Aš su žmonėm, o ten tie, kurie šiandien Seime, Vyriausybėj švenčia, jie truputį užsidarė nuo žmonių, išdarinėja savo dalykus, o žmonės palikti. Įvyko atskirtis – valdžia ir žmonės.“

Kartu mitinge su valstybinėmis plevėsavo ir kraštutinės dešinės „Fronto“ bei radikaliųjų vėliavos. Anot Kęstučio Čilinsko, tarp mitingo dalyvių, kurių policijos pareigūnų teigimu, buvo iki tūkstančio, radikalieji su jo organizuotu mitingu neturi nieko bendro.

Incidentų išvengta

Pavakarę nuo paminklo Adomui Mickevičiui eiseną surengė ir patriotiškai nusiteikęs jaunimas. Apie penkis šimtus jaunuolių, tarp kurių buvo ir Seimo narys Kazimieras Uoka, nešė įvairias vėliavas, žygiavo skanduodami šūkius.

Saugumui užtikrinti buvo skirtos didelės policijos pajėgos, kad nepasikartotų praėjusių metų įvykis. Tuomet po eitynių dalyvių dainų ir šūkių policija pradėjo tyrimą dėl tautinės nesantaikos kurstymo, tačiau, policijos teigimu, šįkart incidentų neužfiksuota.

Patalpinta: Rašiniai