Praėję metai – rekordiniai pagal žurnalistų mirčių skaičių

Redvers (Flickr) nuotrauka

Iš viso lygiai septyniasdešimt žurnalistų nužudyta 2009-aisiais, ir tai – didžiausias skaičius per pastaruosius trisdešimt metų, nuo tada, kai Žurnalistų Gynimo Komitetas ėmė rinkti duomenis. Iki tol rekordiniais buvo 2007-ieji metai, jais priskaičiuoti 67 žurnalistų nužudymai.

Žurnalistų Gynimo Komiteto duomenimis, pavojingiausias yra darbas internetinėje žiniasklaidoje – pernai prieš jos darbuotojus įvykdyta net pusė visų pasikėsinimų.

Taip pat šio metu apie 150 žurnalistų sėdi kalėjimuose, iš kurių 24 Kinijoje, kuri pavojingiausių valstybių sąraše pirmauja jau dešimtmetį, ir 23 Irane.

Šįmet žurnalistų nužudymų skaičius taip pat jau pasiekė neįtikėtinas aukštumas. Bene labiausiai prie to prisidėjo sausio 23-ios dienos žudynės Filipinuose, Ampatuane, kai buvo susidorota su trisdešimt vienu žurnalistu, ir tai beveik pusė šioje šalyje smurtine mirtimi mirusių žiniasklaidos darbuotojų per pastaruosius aštuonis metus. Taip pat žymų pėdsaką palieka įvykiai Kirgizijoje – pasak vietinės opozicijos ten nuolat kėsinamasi į žiniasklaidos darbuotojus, nuo 2006-ųjų nukentėjo apie 60 žurnalistų.

Žurnalistų Gynimo Komiteto narės Barbaros Plett, pasisakiusios šiai problemai pašvęstoje Jungtinių Tautų naujienų konferencijoje, teigimu veiksmingiausiu ginklu kovojant su priešiškai žurnalistų atžvilgiu nusiteikusiomis valstybėmis ir nebaudžiamais nusikalstamais veikėjais išlieka tarptautinis spaudimas, taip pat padeda šiuolaikinės žiniasklaidos priemonės – tokios kaip tinklaraščiai ir internetiniai socialiniai tinklai.

Tiesa, baiminamasi, kad šios priemonės tokiose valstybėse kaip Kinija gali atsisukti prieš pačius žurnalistus. Jau dabar yra žinoma, kad Irano specialiosios tarnybos naudojosi internetiniais socialiniais tinklais bandydamos susekti disidentus ir nelojalius valdžiai žiniasklaidos darbuotojus.

Paruošta pagal „BBC News“ informaciją

Patalpinta: Naujienos, Pasaulyje