Nemokamas „iPod“ žurnalistikos studentams

Titanas (Flickr) nuotrauka

Kiekvienas Misūrio universiteto žurnalistikos studentas privalo turėti „iPod“ grotuvą. Tačiau tam nereikės išleisti nė cento, nes šį pirkinį finansuos aukštoji mokykla.

Paprastai pirmo semestro būtinų dalykų sąraše būna: kopijavimo kortelės pirkimas, bibliotekos pažymėjimo įsigijimas, prisijungimo prie universiteto kompiuterio sukūrimas. Tačiau Misūrio universiteto Žurnalistikos institute nuo pirmo semestro taip pat reikalaujama turėti „iPod“ grotuvą.

Garso, video grotuvai ir interneto prieiga suteikia galimybę studentams bet kuriuo metu žiūrėti paskaitų medžiagą, trumpus video vaizdus. Tokiu būdu studentai gali efektyviau dirbti: buvo atliktas tyrimas, kuris parodė, kad jei studentas paskaitą gali išklausyti antrą kartą, tai jis įsisavina tris kartus daugiau informacijos nei įprastai. Dabar kiekvienas iš žurnalistikos studentų nebeturi švaistyti daug laiko ieškodamas jam reikalingo įrenginio, nes fakultetas pritarė iPod pirkimo sumanymui. Buvo nuspręsta, kad kiti grotuvai netinkami, o vienintelė alternatyva (kas galėjo apie tai anksčiau pagalvoti) – iPhone grotuvas.

Aukštoji mokykla, davusi nurodymus dėl iPod įsigijimo, finansinių privalumų dėl to negauna: visi studentai, kurie neturi pinigų šiam grotuvui įsigyti, gaus finansavimą iš universiteto. Taip buvo nuspręsta, nes studentai, studijuodami pasirinktą specialybę, turi gauti jiems reikalingas priemones, kurias parūpinti privalo aukštoji mokykla. Todėl studentai šiuo atveju nepatirs jokių nepatogumų.

Kitokia situacija yra Europoje. Pavyzdžiui, Vokietijos universitetuose sunkiai įsivaizduojama pareiga studentus aprūpinti tokiais grotuvais. Viena iš priežasčių yra ta, kad visame pasaulyje žinoma firma, gaminanti iPod, Vokietijos universitetams nepasiekiama. Michael Haller iš Leipcigo universiteto mano, kad toks grotuvas yra tinkama priemonė žiūrėti filmuotą medžiagą ar išsaugoti tekstinę informaciją, tačiau dėl to pirkti studentams grotuvus yra neprasminga. Mes teikiame pirmenybę elektroninio mokymosi programoms, nes tik jų naudojimas kol kas yra leistinas, – teigė Leipcigo universiteto dėstytojas.

Informacija parengta pagal „Columbia Missourian“ ir „Die Zeit“

Patalpinta: Naujienos, Pasaulyje