Irane ir Meksikoje – nelaisvės gniaužtuose įkalinta žiniasklaida

Zugaldia (Flickr) nuotrauka

Spaudoje vis dažniau pasirodo pranešimai apie niūrią žurnalistinio darbo kasdienybę – kasmet yra įkalinama, kankinama ir nužudoma dešimtys žurnalistų. Iranas ir Meksika yra vienos iš tų šalių, kuriose šios profesijos atstovų darbas yra itin pavojingas ir įspraustas į ankštus rėmus. Štai keletas pavyzdžių, įrodančių, jog XXI a. žiniasklaida čia išgyvena ne savo „aukso amžių“.

Azijos pietvakarinėje dalyje esančiame Irane praėjusiais metais buvo sustiprintos spaudos laisvės represijos: šalyje pradėti žurnalistų ir tinklaraštininkų areštai, priimti nauji spaudos laisvę ribojantys įstatymai. To priežastis – iki šiol prieštaringai vertinami 2009 m. birželį įvykę prezidento rinkimai. Mahmoudo Ahmadinejado pergalė sukėlė abejonių dėl rinkimų rezultatų skaidrumo tiek vietinėms, tiek ir pasaulio žiniasklaidos priemonėms.

Pasaulyje žinomas ir Emadeddino Baghi, žymaus iraniečio žurnalisto, žmogaus teisių aktyvisto, pavyzdys. Irano valdžia jį puldinėjo ne vienerius metus, kol 2009 m. gruodžio 28 d. E. Baghi buvo suimtas po viešai paskelbto interviu su reformistu dvasininku Hosseinu Ali Montazeri. Įkalintas Evino kalėjime, garsėjančiame politiniais kaliniais, E. Baghi kali iki šiol. Šiaurės vakarinėje Irano sostinės Teherano dalyje esančiame kalėjime yra įkalinta ir daugiau žinomų iraniečių žurnalistų, pavyzdžiui, Badrolsadatas Mofidi, Mehdi Mahmudianas, Mohamedas Sadegh Kabovandas.

Išpuoliais prieš žodžio laisvės šauklius neatsilieka ir Meksika. Vienoje didžiausių Šiaurės Amerikos valstybių nuo 2004 m. sausio mėnesio buvo nužudyti 31, 8 laikomi dingusiais, o nuo šių metų pradžios – nužudyti 5 žurnalistai. Įtariama, jog visi nužudymai yra susiję su publikacijomis apie prekybą narkotikais ar organizuoto nusikalstamumo grupes. Pavyzdžiui, Ramonas Anchelesas Zapata iš laikraščio „Cambio de Michoacan“ paslaptingai dingo balandžio mėnesį po pranešimų apie vietinės gaujos išpuolius prieš vieną meksikiečių šeimą. Jo kolega, Marija Estera Cansimbe, dingo lapkričio mėnesį, po pranešimų apie organizuotus nusikaltimus ir korumpuotus vyriausybės pareigūnus.

Nepaisant to, jog organizuotos nusikaltėlių grupuotės yra atsakingos už daugelį smurto proveržių prieš žiniasklaidą, tikraisiais atakų prieš laisvą žodį kaltininkais laikomi valstybės pareigūnai ir policija. Balandį, žurnalistui Jade Ramirezui Villanuevai, iš Gvadalacharos universiteto radijo buvo pagrasinta mirtimi. Skelbiama, jog trys grasintojai nuo žurnalisto esą nė neslėpė, jog yra federaliniai pareigūnai.

Žurnalistų kasdienybė – kupina suvaržymų ir pavojų. Lieka tikėtis, jog šių žmonių pasiaukojimas bus įvertintas, o išpuoliai prieš laisvą žodį liausis.

Panaudota informacija iš „Theglobeandmail.com“

Patalpinta: Naujienos, Pasaulyje