Edmundas Jakilaitis: žurnalistika nėra amatas, tai – kūryba

Autorės nuotrauka

Gegužės 7 dieną, penktadienį, Vilniaus universiteto žurnalistikos instituto kiemelyje įvyko žurnalisto, „Lietuvos ryto“ televizijos generalinio direktoriaus Edmundo Jakilaičio paskaita „Tarp objektyvios kritikos ir subjektyvios Nuomonės“. Ši paskaita – tai vienas iš kasmet organizuojamų Žurnalistų dienų „LeŽuDi“ renginių, kurių metu patirtimi su jaunaisiais kolegomis dalinasi šilto ir šalto patyrę profesionalai.

Keturiolika metų žurnalistu dirbantis E. Jakilaitis žurnalistikos studentams ir renginio svečiams atskleidė ne tik savitus žurnalistinio darbo principus. Kalbėdamas apie dabartinę žiniasklaidos padėtį, televizijos laidų vedėjas neslėpė, jog objektyvi žiniasklaida tėra iliuzija, o sąžininga – iš tiesų egzistuoja. Tačiau priešingai nei demokratinėse vakarų valstybėse, Lietuvos redakcijos nėra linkusios viešai deklaruoti žurnalistų nuomonę viešojoje erdvėje. „Aš atsiribočiau nuo dalies visuomenės pasakęs, ką manau“ – pasakojo E. Jakilaitis. Susirinkusiesiems pasmalsavus, ar žurnalistams pavyksta atsiriboti nuo asmeninės nuomonės apie savo kuriamų laidų personažus, E. Jakilaitis teigė, jog šių dalykų nepavyksta nuslėpti, tačiau ir to vengti – nereikėtų. „Svarbiausia ištraukti pašnekovo mintis, kurios žurnalistui yra vertybė“ – patarimų negailėjo svečias.

Kalbėdamas apie svarbiausias žurnalisto savybes, E. Jakilaitis išskyrė du būtinus bruožus: pirma, žurnalistui privalo rūpėti, kas vyksta aplinkui, jis privalo tikėti, jog gali pakeisti pasaulį. Antra, bendravimas su žmonėmis turi būti tolygus malonumui. Pašnekovas tvirtino, jog žurnalistika – imli laikui profesija, dėl to svarbiau ne įgūdžiai, kurie atsiranda praėjus tam tikram laiko tarpui, o aistra. „Priimdamas naujus žmones į darbą matau, ar jie turi aistrą, degančias akis. Norint dirbti televizijoje ar radijuje, svarbiausia aistra, turi matytis, jog tau tai svarbu“ – pasakojo E. Jakilaitis.

Kalbėdamas apie jaunuosius kolegas, E. Jakilaitis negalėjo nuslėpti šypsenos, teigdamas, jog jie daro vieną pagrindinę klaidą – galvoja, jog viską moka. Žurnalistikos instituto absolvento manymu, žurnalisto darbas skatina nuolatinį tobulėjimą, tačiau ne mažiau svarbu yra ir tai, ką padarei šiandien. „Pagrindinis tavo motyvas – šiandien padaryti geriausią savo gyvenime reportažą, nepaisant to, kokį gerą padarei vakar“ – savo mintimis dalinosi žurnalistas.

Prisimindamas mokymosi universitete laikus, E. Jakilaitis tvirtino, jog viskas, ką išmoko universitete yra naudinga, tačiau darbas įgalino jį atlikti konkrečias užduotis, pagaminti kūrinius. „Universitetas nėra „profkė“, kur tu ateini išmokti obliuoti ir išeini obliumi“ – šmaikštavo žurnalistas, pridurdamas, jog ateis diena, kada prireiks ir papildomo žinių bagažo. „Juk žurnalistika yra gyvenimo būdas, vertybės, kurioms nemaišo papildomas išsilavinimas“ – paskaitą baigė E. Jakilaitis.

Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos