Trupės „Minimum“ vadovo galvoje gimsta neįtikėtinų dalykų

Kovo 25-26 dienomis Vilniaus universiteto teatro trupė „Minimum“ publikai pristatė premjerą – spektaklį „Sveiki, aš Hamletas“. Tai režisieriaus Rimanto Venckaus išgalvota istorija apie aktorių tarpusavio santykius, kurie atsiskleidžia repetuojant Šekspyro „Hamletą.“ Pasirodo, kad kai kurių aktorių gyvenimiškos dramos nė kiek ne menkesnės, nei šekspyriškosios.

„Personažų ir juos vaidinančių aktorių likimai optimaliai sutapatinti. Prisidengdami Šekspyro tekstu, aktoriai faktiškai kalba apie savo asmeninius santykius“, – pasakoja idėjos autorius R.Venckus.

Spektaklio Hamletas – šiuolaikinis jaunuolis, vieno teatro aktorius, kuris po didelio dvasinio sukrėtimo atsidūręs psichiatrinėje ligoninėje, pabėga iš jos ir grįžta į teatrą, norėdamas atkeršyti režisieriui, kaltam dėl tėvo žūties autokatastrofoje.

Repetuojamasis Šekspyro „Hamletas“ pasirodo esą puiki proga suvesti moralines sąskaitas ne tik su režisieriumi, bet ir su savo motina, kitais aktoriais.

„Toks teatro teatre principas mano labai mėgstamas, nes leidžia visiems puikiai žinomą kūrinį pateikti naujai ir netikėtai“, – pasakojimą baigia režisierius R.Venckus.

Šiais metais Vilniaus universiteto teatrui sukanka 440 metų. 1570-ųjų mokslo metų pradžiai viename universiteto kieme suvaidintas pirmasis studentiškas spektaklis „Hercules“ tapo gražia ir daug metų gyvuojančio teatro pradžia.

„Minimum“ – dramos trupė, kurios kūrybinių ieškojimų pagrindas yra dramos ar kitų literatūros žanrų veikalų interpretavimas. Statomi tiek klasikos, tiek šiuolaikiniai kūriniai, kuriose jaučiamas jaunatviškas šių dienų pulsas.
Iki 2005 metų visus spektaklius trupė vaidino nedideliame senoviniame rūsyje, iš ko ir kilo pavadinimas MINIMUM.
Teatro vadovo nuomone, didysis trupės Minimumas, be kurio teatras negali egzistuoti, jaunieji aktoriai. Todėl pagrindinis režisieriaus tikslas – maksimaliai atskleisti jauno aktoriaus asmenybę.

„Universiteto teatras privalo visokeriopai ugdyti jaunimą, lavinti jo sugebėjimus, plėsti interesų ratą, suteikti tam tikrų žinių ir įgūdžių, kurie padėtų ne tik geriau įsisavinti tiesioginių studijų teikiamas žinias, bet ir turėtų teigiamos įtakos ateityje sėkmingiau siekti profesinės karjeros. Kurdami teatro spektaklį, jaunieji aktoriai kuria tam tikrą pasaulio modelį. Tačiau kur kas svarbiau, kad to proceso metu tobulindamiesi ir lavindamiesi, ugdydami savo asmenybę jie kurtų ir patys save“, – kalba R.Venckus.

Režisierius su savo studentais nebijo rizikuoti, eksperimentuoti. Ypač tam pasitarnavo Šekspyras, kurio interpretacijų būta labai daug.

Trupė „Minimum“ vaidina ne tik Vilniuje, bet yra pasirodžiusi ir kitų šalių teatrų scenose: Londone, Paryžiuje, Meksikoje, Ispanijoje, Italijoje, Prancūzijoje bei kitose.

Vilniaus universiteto teatrui šiemet sukanka 440 metų. 1570-ųjų mokslo metų pradžiai viename iš universiteto kiemų suvaidintas pirmasis studentiškas spektaklis „Hercules“ tapo gražios tradicijos pradžia. Ta proga režisierius R.Venckus visus, neabejingus teatro grožiui, kviečia balandžio 19-24 dienomis dalyvauti teatro jubiliejaus renginiuose.

Parengta pagal R. Venckaus pateiktą medžiagą.
Nuotraukos iš trupės „Minimum“ archyvo.

Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos