Koncerto metu – apžvelgti 20 Nepriklausomybės metų

Kovo 11-osios kulminacija – „Tikime laisve“ koncertas Katedros aikštėje, sutraukęs didžiulę minią vilniečių ir miesto svečių, bei žmones iš viso pasaulio, kurie galėjo stebėti tiesioginę transliaciją per Lietuvos televiziją ir dar kartą kartu pasidžiaugti Lietuvos Respublikos nepriklausomybės atkūrimu.

Koncertą pradėjus Krašto apsaugos garbės kuopos kariūnams ir nuaidėjus salvėms, scenoje pasirodė Prezidentė Dalia Grybauskaitė: „Mielieji Lietuvos žmonės, visi, kurie esate čia, visi, kurie esate namuose, visi, kurie esate ne Lietuvoje, bet širdyje lietuviai, visus sveikinu su mūsų gimtadieniu, su gražia švente. Tai mūsų visų Lietuva, tai mūsų visų šventė“. Prezidentė kvietė Lietuvos žmones mylėti, džiaugtis ir dirbti savo tėvynei. Trumpas, tačiau entuziastingas D. Grybauskaitės kreipimasis buvo palydėtas gausių ovacijų.

Renginio metu skambėjo patriotinės dainos, pradedant nuo visiems gerai žinomos Eurikos Masytės atliktos „Laisvės“, partizanų romansų iki griausmingos Povilo Meškėlos dainos „Mes jėga“. Vedėjai Edita Mildažytė ir Rimantas Bagdzevičius skaičiavo nepriklausomybės metus, kartu su susirinkusiais ekranuose stebėdami trumpus filmukus ir prisimindami svarbiausius per 20 nepriklausomybės metų įvykusius Lietuvos politinius, ekonominius ir kultūrinius įvykius.

Beveik tą pačią minutę kaip ir prieš 20 metų, kai buvo paskelbtas Lietuvos valstybės atkūrimas, iškilmingai suskambo himno akordai, o miniai skanduojant „Vytautai, Vytautai…“, scenoje pasirodęs Atkuriamojo Seimo pirmininkas, profesorius Vytautas Landsbergis, kaip ir anuomet, perskaitė Nepriklausomybės atkūrimo deklaraciją ir užtraukė posmą iš vienos garsiausių patriotinių dainų „Bunda jau Baltija“. Sveikinimą jis užbaigė optimistiška gaida, kartu su minia kartodamas „bus gerai“.

Lietuvą pasveikinti atvyko ir lietuviškai į žmones kreipėsi Gruzijos ministras pirmininkas Nikas Gilauri. Linkėdamas Lietuvai ir jos žmonėms sėkmės, jis sakė, kad abiejų šalių santykiai yra paremti draugiškumu, o svarbiausias bendras bruožas – laisvė.

Koncertą vainikavo įspūdingas šventinis fejerverkas, skambant Vytauto Kernagio „Mūsų dienos kaip šventė“. Scenoje dainas atliko Marijonas Mikutavičius, Eurika Masytė, Povilas Meškėla, Veronika Povilionienė, Rosita Čivilytė, Neda, Vladimiras Prudnikovas, Virgilijus Noreika, Kostas Smoriginas, Eduardas Kaniava, Deivis, Česlovas Gabalis, Gytis Paškevičius, grupės „BIX“, „ŽAS“, „Blezdinga“, „Biplan“, berniukų choras „Ąžuoliukas“ ir KAM vyrų choras „Aidas“.

Patalpinta: Rašiniai