Koncerte „Tėvynei – dvidešimtmetis“ – meilės Lietuvai natos

Grupė „Obtest“ primena senovės lietuvių dvasią. Autorės nuotr.

Prie scenos susispietusi minia skanduoja Lietuvos vardą. Tvirtai suspausti kumščiai ritmingai muša ore į skanduotės taktą. Žmonės suklupę priešais trispalvę tiesia į ją rankas. Atrodo, tarsi kokie pamišę einšteinai būtų sukūrę laiko mašiną ir vienam vakarui grąžinę pasaulį į Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio laikus. Tai – vaizdai iš Kovo 11 dienai skirto koncerto „Tėvynei – dvidešimtmetis“.

Senos tiesos nerūdija

Skanduotės netyla, o koncertą „Tėvynei – dvidešimtmetis“, kurį jau vienuoliktą kartą organizuoja motociklininkų klubas „Vorai MC“, pradeda trispalve persirengusių merginų šokis. Jų kostiumai, pagaminti iš plastmasinių trikampių, prikausto dėmesį ir įstumia žiūrovą į koncerto pasaulį.

Šiais metais koncerte dalyvavo labai įvairių stilių muziką atliekančios grupės. Koncertą pradėjo Aistė Smilgevičiūtė ir grupė „Skylė“, kurie pristatė savo naują albumą, skirtą partizanams. Ilgesingos, meilės Tėvynei kupinos melodijos pateikė kitokios Lietuvos ir kitokios laisvės kovų vaizdą. „Senos tiesos nerūdija, oi vija pinavija“, – pranašiškai suskamba Aistės Smilgevičiūtės dainos žodžiai, primenantys, jog amžinosios vertybės iš tiesų yra amžinos ir jos niekada negali būti ištrintos iš tautos atminties, o priešingai – perduodamos iš kartos į kartą.

Amžinąsias vertybes ginti padeda ir patriotinio roko grupė „Diktatūra“, kadaise ir pradėjusi koncertų „Tėvynei“ tradiciją. „Meilė savo kraštui – labai gilus dalykas. Tai nėra vėliavėlės, nėra uniformos, nėra skanduotės,“ – sakė grupės „Diktatūra“ nariai. Netrukus tampa aišku, kad koncerte „Tėvynei“ svarbiausia ne muzika, o idėja, meilė savo kraštui. Kiekvienoje dainoje reikia ieškoti ne tiek skambesio, kiek prasmės ir idėjos.

Skatina patriotizmą ir gimstamumą

Rankos iškeltos prieš Trispalvę. Autorės nuotr.

Grupe „Diktatūra“ paseka ir sunkiojo metalo grupė „Katedra“. Kadaise organizatorių paskelbtas šūkis, raginantis Kovo 11 – ąją švęsti linksmai, koncerte „Tėvynei“ tampa realybe. Beribis džiaugsmas, kurį sukuria meilė savo kraštui ir nuoširdus pasididžiavimas savo tautos stiprybe, griaunant okupantų užmačias, atsispindi ir grupės „Katedra“ dainose, kurios ragina didžiuotis gimus lietuviu.

Pagrojus grupei „Katedra“ į sceną atnešamas pilna kibiras tulpių bei dovanų maišelis. Čia pakviečiami tėvai, kurie augina tris nepilnamečius vaikus. Į koncertą susirinkę patriotai pasveikina šiuos tėvus ir padėkoja už tai, kad leido pasaulį išvysti jauniesiems tautiečiams. Ir šios dovanos nebuvo vienintelė staigmena tokiems tėveliams – į koncertą jie buvo įleisti nemokamai.

Netrukus mūsų šalies praeitį primena ir pagoniško metalo grupė „Obtest“. Senovės lietuviai, gynę tautos tradicijas nuo svetimųjų, buvo pagerbti taip pat, kaip ir kur kas vėlesniais laikais mūsų šalies nepriklausomybę gynę partizanai. Spindintis kalavijas dainininko rankose primena didingą šalies istoriją ir kraują, pralietą už senąjį lietuvių tikėjimą. „Ir gailėsitės, kad jūsų dievas siuntė jus čionai,“ – dainos žodžiais į kryžiuočius kreipiasi grupė „Obtest“, jiems antrina folkroko grupė „Žalvarinis“. Senovinės apeiginės giesmės, atliekamos pritariant būgnams ir elektrinėms gitaroms, pažadina senovę naujam gyvenimui.

Berlyno siena nesugriuvo

Koncertą vainikavo flamandų grupė „Lion‘s Pride“ – kovotojų už Flandrijos laisvę nuo Belgijos grupė. Flandrija Belgijai atiteko kaip kunigaikštystė XVI amžiuje. Grupė „Lion‘s Pride“ teigė, kad dabar žmonės priima bet kurią kultūrą, išskyrus savo, ir tai ypač gaju Vakarų Europoje. „Kartais atrodo, kad Berlyno siena ne sugriuvo, o mes apsikeitėme vietomis,“ – kalbėjo „Lion‘s Pride“ vokalistas. Jo nuomone, Rytų Europoje dabar jausti nepriklausomybės ir meilės savo kraštui dvasia, o Vakarų Europa juda kosmopolitizmo, kuris griauna tautų nepriklausomybę, link. Flamandų grupė skundžiasi, kad savoje šalyje žiniasklaida juos nuolat drabsto purvais, jiems sunku gauti leidimus rengti koncertus. Lietuvoje jie buvo sutikti palankiai ir džiaugiasi galėdami pasveikinti Lietuvą nepriklausomybės atgavimo dvidešimtmečio proga.

Muzika – kone pagrindinis jaunimo raiškos būdas. Jos natomis išreiškiamos idėjos ir jausmai. Koncerte „Tėvynei“ net šešios grupės išdainavo meilę Lietuvai ir džiaugsmą matyti ją nepriklausomą. Tai viltis, grupės „Diktatūra“ dainos žodžiais tariant, „kad šis vargas ir dejonės bus naujų džiaugsmų pradai.“ Ši viltis ragina dirbti dėl tėvynės ir kurti valstybę iš naujo.

Patalpinta: Rašiniai