Nauja D. Kazragytės knyga – nuoširdūs ir atviri pasakojimai apie kasdienybę

Šeštadienis Vilniaus knygų mugėje buvo pavadintas „Nekasdienių pasimatymų diena“, o susitikimas su žymia aktore bei rašytoja Doloresa Kazragyte šį pavadinimą pateisino – kitaip nei įprasta, ji pristatė dar neišleistą knygą „Ramybės nerimas“.

Tikisi, kad atvirumas padės kitiems

Susitikimą D. Kazragytė pradėjo nuo atsiprašymo dėl parašytos, bet iškilus techninėms kliūtims, dar neišleistos knygos, tačiau pažadėjo, kad iki kitų Kalėdų ji pasirodys, ir tuojau pradėjo neigti esanti rašytoja. Savo rašymą ji apibūdino kaip vaidmens, kurio nesuvaidino, arba tikros aktorės personažo veržimusi iš vidaus ir norą visą tai išreikšti monologu.

Renginį vedusi Danutė Junevičienė aktorę pristatė kaip labai tikrą, šiltą ir atvirą žmogų: „Doloresa atvira žmonėms, atvira gyvenimui“. D. Kazragytė sakė atvirumu siekianti, kad žmonės perskaitę pasimokytų ir gyventų geriau.

Knygoje sudėta kasdienybė

Savo knygą D.Kazragytė sakė rašiusi apie kasdienybę, o idėjų sėmėsi iš istorijų, kurias girdėjo keliaudama po Lietuvą, ir vėliau jas interpretuodavo savaip ar pridėdavo išgalvotų faktų. Aiškindama pasirinktą knygos pavadinimą „Ramybės nerimas“, ramybę autorė įvardijo kaip tikslą gerai nugyventi savo gyvenimą ir to tikslo siekį, o nerimą – kaip visas aplinkybes, trukdžius, kurie lyg bangos plaka einanat gyvenimo keliu link tikslo. Ji sakė: „Gyvenimas – kasdienė kova tarp ramybės ir neramumų“.

Knygoje bus galima rasti D.Kazragytės įspūdžius iš dviejų kelionių į Ispaniją ir Prancūziją, į kurias išvyko labai netikėtai. Aktorė susipažino su lietuve, gyvenančia Londone, kuri ir pasisiūlė padovanoti jai kelionę. D. Kazragytė, sakė, jog duodamą telefono numerį nesitikėjo, jog moteris išpildys savo siūlymą, tačiau skambučio vis dėlto sulaukė ir kartu patyrė nuostabių kelionės įspūdžių, kuriuos vėliau užrašė.

Didelį skyrių autorė skyrė mirusiems aktoriams ir draugams, kurį simboliškai pavadino „Eskizai atminties migloje“. Jame sudėti atsiminimai, pamąstymai apie tuos žmones, egzistenciją, savęs pažinimą. Renginio metu D.Kazragytė skaitė dvi jausmingas ištraukas: vieną, skirtą Pranui Piaulokui, kurį įvardijo kaip žmogų – paslaptį, ir kitą – laišką buvusiam kolegai ir draugui Robertui Vaidotui.

Aktorės gerbėjai naujojoje jos knygoje galės rasti užrašytą istoriją kaip iš „didelės aktorės“ ji tapo „provincijos primadona“. Dabar, vaidinanti su mėgėjais, ji sakė esanti daug laimingesnė, nes didžiajame teatre buvo per daug konkurencijos, skubėjimo ir lenktyniavimo. Anot jos, neturint gero režisieriaus sunkiau paruošti gerą vaidmenį ir spektakliai dažnai „nurašomi“, nors darbo įdėta labai daug, tačiau ji nenorėtų grįžti atgal į didžiąją sceną.

Dėl vyro išdavystės kaltina save

Dar vienas nemažos apimties skyrius, pavadintas „Uždanga“, skirtas buvusiam D. Kazragytės vyrui Viktorui Šinkariukui. Jame rašoma apie pastaruosius 3-4 metus, V. Šinkariuko degradaciją ir bandoma atspėti, kas padarė įtaką tokiam žmogaus nuopoliui.

Susitikimo metu vienos skaitytojos paklausta, ar nemigos naktimis nejaučia kaltės dėl tokio savo buvusio vyro likimo, aktorė samprotavo, kad dėl to kalta visa įvykių grandinė. Ji sakė, kad tarp jos ir vyro buvo labai stiprus dvasinis ryšys, o jauna mergina turėjo gražų kūną ir aistros, todėl V. Šinkariukui buvo sunku pasirinkti.

Patalpinta: Rašiniai