Knygų mugės perkamiausia knyga – Algimanto Čekuolio „Staigmenos ir kiti žinomi dalykai“

Per keturias mugės dienas parduoti daugiau nei 1800 naujos žurnalisto Algimanto Čekuolio knygos „Staigmenos ir kiti žinomi dalykai“ egzemplioriai. Dauguma pirkėjų galėjo džiaugtis knyga su autoriaus autografu, 78 metų rašytojas beveik visą mugės darbo laiką praleido pasirašinėdamas.

Skaitytojai taip pat galėjo įsigyti ir prieš metus išleistą „Pokalbiai su Algimantu Čekuoliu“. Abiejų knygų autorius iš pradžių į tai žiūrėjo skeptiškai, manė, kad antroji knyga nurungs pirmąją, tačiau net ir praėjus metams nemažai žmonių pirko „Pokalbius“.

Naujoji knyga – „gyvenimo ir išminties mokykla“

Paklaustas apie ką „Staigmenos ir kiti žinomi dalykai“ A. Čekuolis prisiminė, kad prieš metus išleistą knygą jis apibūdindavo kaip jojimo ant dramblių vadovėlį (ant knygos viršelio pavaizduotas pats rašytojas sėdintis drambliui ant nugaros). Naujos knygos pristatymą vedęs žurnalistas Vytaras Radzevičius pajuokavo, kad antroji knyga, sprendžiant iš viršelio (A. Čekuolis įamžintas lėktuvo fone Vilniaus oro uoste), turėtų būti vadovėlis lakūnams.

„O jei rimtai klausia, kokia knygos esmė, – tai yra gyvenimo ir išminties mokykla. Bet aš esu ne išminties išradėjas, o distiliuotojas to, ką išgirdau kalbėdamas su kitais, pamačiau televizijoje ar internete. Skaitau amerikoniškus, japoniškus laikraščius anksčiau, nei jie pasiekia amerikietį ar japoną, nes viskas yra internete. Mano funkcija – distiliuoti, kas tiktų lietuviams. Tai toli gražu nėra mano vieno mintys, o tai, ką aš atkošiu iš pasaulinio informacijos lobyno. Ta informacija prieinama kiekvienam, galite viską padaryti ir patys. Aš turiu uoslę, instinktą atspėti, kas bus įdomu, svarbu“.

Rengdamas autorinę laidą „Popietė su Algimantu Čekuoliu“ žurnalistas stengiasi atsižvelgti į tai, kas tuo metu aktualu Lietuvoje. „Pasakoju apie Lietuvą arba apie pasaulį lietuvio akimis“, – teigia A. Čekuolis.

„Staigmenos ir kiti žinomi dalykai“ – ir vaikams, ir suaugusiems

Autorius teigia, kad naujausia jo knyga turėtų tikti visiems vyresniems nei septynerių metų žmonėms, o ją skaityti yra kur kas naudingiau nei žiūrėti televiziją. „Kai žiūrime filmą ar spektaklį per televiziją, nereikia galvoti, gauname sukramtytus vaizdus. Negerai, kai vaikai daug televizijos žiūri. Turi galvoje skambėti žodžiai, reikia kurti vaizdą – tik taip smegeninė dirba. Kas tarp dviejų ausų, yra tobuliausias pasaulyje kompiuteris – ten yra 300 trilijonų [neuronų] jungčių. Kai žiūri televiziją, panaudoji tik 20-30. Kuo daugiau žiūri, tuo daugiau jungčių miega“.

Nusivylimas ištikimiems gerbėjams?

Dauguma A. Čekuolio knygos „Staigmenos ir kiti žinomi dalykai“ tekstų gali būti pažįstami jo laidos „Popietė su Algimantu Čekuoliu“ žiūrovams. Net pristatymo metu Vytaro Radzevičiaus cituota ištrauka iš skyriaus „Odė pipirams“ jau buvo skaityta paties autoriaus vienoje iš laidų. Permetus akimis knygos turinį kyla įtarimas, kad ištikimas „Popiečių“ žiūrovas gali nerasti nieko, ko jau nebūtų girdėjęs žiūrėdamas autoriaus laidą.

Patalpinta: Rašiniai