J. Ivanauskaitės premijos laimėtoja – Renata Šerelytė

„Vilniaus knygų mugėje 2010“ antrą kartą įteikta Jurgos Ivanauskaitės premija „Už laisvą, atvirą ir drąsią kūrybinę raišką“. Šiemet apdovanojimas skirtas rašytojai Renatai Šerelytei už romaną „Mėlynbarzdžio vaikai“.

2010 m. premijos laimėtoja R. Šerelytė. O. Vilkišiūtės nuotr.

Apdovanojimą kūrėjai įteikė premijos vertinimo komisijos pirmininkas, rašytojas Vytautas Rubavičius. Jis teigė: Pirmosios premijos laureatė yra gerbiama ir išeina į vis platesnius literatūros vandenis, o Renatos galbūt jau laukia vandenynai. Jos kūryboje, ypatingai paskutiniame romane, yra nepaprastai skausmingas savo likimo ženklų ieškojimas. Tai tarsi primena mūsų pačių išgyvenamą egzistencinę dramą.

Komisijos pirmininkas įžvelgė panašumų tarp J. Ivanauskaitės ir R. Šerelytės kūrybinių ieškojimų. Anot jo, abiems rašytojoms būdingas bendras suvokimas apie žmogaus gyvenimą: tapatumo ieškojimas tikint aukštesne šviesa ir aukštesniu balsu. Tai rašytojų kūrybą leidžia vadinti savęs savikūra. V. Rubavičius taip pat palinkėjo, kad ir kitose knygose rastųsi egzistencinio džiaugsmo, egzistencinės šviesos apraiškų.

Netikėtos premijos džiaugsmingiausios

Po premijos įteikimo pakalbinta laureatė sakė: Gali tikėtis, gali nesitikėti, bet geriau nesitikėti, nes tada gali gauti. Iš tiesų pačios džiaugsmingiausios premijos yra tos, kurios yra netikėtos. Paklausta, koks apima jausmas gavus premiją, rašytoja pripažino, kad tai priklauso nuo tos asmenybės, kurios vardu ji yra. Tačiau, anot laureatės, visi apdovanojimai yra brangūs ir lygiaverčiai. Premijos įteikimo metu rašytojai tenka išgyventi ir paniką, ir džiaugsmą, bet, kaip pati teigė, pastarojo būna daugiausia.

R. Šerelytė prisiminė J. Ivanauskaitės kūrybą: Tai buvo labai drąsus ir ryškus žmogus, iš kurio iki šiandien mokausi tos drąsos, taip pat humoro jausmo, žaismingumo, kurio man taip trūksta kūryboje.

Pati rašytoja mėgsta ne tik rašyti, bet ir skaityti. Kiekvienais metais stengiasi aplankyti Knygų mugę. Paklausta, kiek knygų įsigijo šių metų mugėje, R. Šerelytė suskaičiavo iki dešimt, tačiau neišdavė paslapties, kokius kūrinius mėgsta skaityti labiausiai. Nenoriai rašytoja kalbėjo ir apie ateities planus: Bijau kalbėti, nes kartais jie neišsipildo.

Drambliukas – išminties simbolis

2009 m. premijos laimėtoja K. Sabaliauskaitė. O. Vilkišiūtės nuotr.

Šių metų Jurgos Ivanauskaitės premijos laimėtoją pasveikino ir praeitų metų laureatė bei skaitytojų išrinkta geriausia 2010 metų rašytoja Kristina Sabaliauskaitė. Jai prieš metus su diplomu atiteko ir J. Ivanauskaitės drambliukas, stovėjęs ant jos rašomojo stalo: Jis man buvo patikėtas su sąlyga, kad kitais metais kitam laimėtojui perduočiau šį drambliuką ir nuo savęs pridėčiau dar vieną. Tai simboliniai drambliukai – jie nemėgsta būti vieni.

Ši tradicija dar tik išleidusi savo pirmąsias šaknis. Kitais metais būsiu įpareigota pridėti ir trečią drambliuką, – šypsodamasi išminties simbolį priėmė naujoji savininkė R. Šerelytė.

Patalpinta: Rašiniai