Didžiausias pasiekimas žurnalistui – pelnyti gerą reputaciją

Kovo 1 dieną, pirmadienį, VU centriniuose rūmuose įvyko Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjo, atstovo spaudai, Spaudos tarnybos vadovo Lino Balsio paskaita ,,Žurnalistika – ne profesija, o gyvenimo būdas“. Tai vienas iš VU Studentų atstovybės organizuojamo projekto Vilniaus universiteto Karjeros dienos renginių. Jų metu studentai turėjo galimybę susitikti su visuomenei žinomais žmonėmis, kurie pasakojo savo sėkmės istorijas ir dalijosi patirtimi.

Linas Balsys, būdamas antro kurso studentas, pradėjo žurnalistinę praktiką Lietuvos radijo užsienio laidų redakcijoje, vėliau dirbo ir lietuviškų laidų redakcijoje. 2002 metais laimėjo konkursą būti korespondentu Briuselyje, kur tiesiogiai dirbo su Europos Komisija, Europos Sąjungos Taryba, NATO. Tačiau po keliolikos metų gilinimosi į euroatlantinę integraciją, gavęs pasiūlymą iš tuometinės Europos Sąjungos komisarės Dalios Grybauskaitės, priėmė naują iššūkį – tapo politinio pasitikėjimo valstybės tarnautoju.

„Žurnalisto prigimčiai yra būdingas smalsumas, noras kažką sužinoti, kažką patirti“, – teigia L. Balsys. Vyras pasakoja, kad Briuselyje būtų buvę galima dirbti dar dešimt metų, tačiau kažko naujo kasdienėje veikloje atrasti būtų sunku. O jam kaip žurnalistui yra labai įdomu sužinoti, kas iš tikrųjų vyksta politikoje, kaip atsiranda sprendimai. „Kai esi žurnalistas gali labai daug užrašyti, sakyti, filmuoti, bet iš tikrųjų žinai mažai“.

Tačiau L. Balsys nesutiko, kad darbo pakeitimas iš žurnalisto į prezidentės vyriausiojo patarėjo ir atstovo spaudai yra karjera, kilimas į viršų. Tai tiesiog įdomus, svarbus gyvenimo posūkis. „Aš tai vadinčiau plaukiojimu horizontaliai tokiose vandenyse, kurie susieina“, – sako L. Balsys, – „Aš neatmetu galimybės, kad kažkada grįšiu į žurnalistiką, nes žurnalistika visada yra atvira“.

Žurnalistinė patirtis turi daug naudos dabartiniame L. Balsio darbe: ji yra suformavusi greitą reakciją į pasakymą, žodį, įvykį, suteikia platesnį reiškinių, įvykių matymą. Žurnalistinė patirtis išmokino analizuoti įvykius, faktus, formuoti nuomones, pozicijas. Tačiau dabar atsakomybė didesnė: „Kai esi žurnalistas irgi jauti atsakomybę, bet ką parašei – tą parašei. Dabar dažniausiai, ką pasakau viešai yra pritaikoma prezidentės pozicijai“. Todėl svarbu pateikti kuo išsamesnę ir tikrovę atitinkančią informaciją: „Šia prasme darbas panašus į žurnalisto. Bet čia aš, aišku, kalbu idealizuojant, jog visi žurnalistai sąžiningi, objektyvūs ir tikrina faktus“, – sako L. Balsys.

„Didžiausias pasekimas – pelyti gerą reputaciją. Tiesiog gera reputacija žurnalistui yra didelė vertybė‘‘, – teigia L. Balsys. Anot jo, žmogus norintis tapti geru žurnalistu visų pirma turi būti doras, sąžiningas ir nekorumpuotas: „Korumpuotas žurnalistas yra daug kartų baisiau, negu korumpuotas valdininkas. Nes korumpuotas valdininkas yra korumpuotas pats savaime. O korumpuotas žurnalistas tendencingai iškraipydamas informaciją, nuodija milijonus kitų žmonių“. Taip pat žurnalistas turi turėti vidinį poreikį bendrauti su žmonėmis bei mokėti bent tris užsienio kalbas.

Patalpinta: Lietuvoje, Naujienos