„Aukuras Salduvei“ – knyga padėsianti atgaivinti piliakalnį

 

1 metro ir 26 centimetrų aukščio, 90 centimetrų pločio bei 25 centimetrų storio knyga, sverianti 113 kilogramų, netrukus bus įrašyta į Lietuvos rekordų knygą kaip didžiausia ir sunkiausia knyga. „Litexpo” parodų centre vykstančioje 11-oje tarptautinėje Vilniaus knygų mugėje buvo eksponuojama ypatinga knyga – knyga milžinė „Aukuras Salduvei“.

„Idėja gimė pavasarį, o knyga dienos šviesą išvydo rudenį. Pirmiausia išleidome įprasto formato „Aukurą Salduvei“, tačiau vėliau gavome lėšų įgyvendinti savo idėją – išleisti knygą milžinę. Labai džiaugiuosi, jog daugiau Lietuvoje tokių knygų kol kas nėra. Mes pirmieji“, – su šypsena kalbėjo vienas projekto autorių Vilius Puronas.

Knygą išleido Šiaulių knygrišykla-spaustuvė. Milžinę sudaro keturios dalys: pirmoji – archeologinė, antroji – kraštotyros, trečioji – dabarties skirsnis, ketvirtoji – ateities.

Knyga pavadinta Salduvės piliakalnio, esančio Šiaulių mieste garbei. Ši vieta pastaruoju metu yra gerokai primiršta vietinių gyventojų.

Šiaulių miesto mero pavaduotoja Daiva Mationienė tvirtino, jog knyga tėra vienas iš etapų, kuris padės Salduvės piliakalniui visiškai atsigauti, nes pastaraisiais metais ši vieta buvo gerokai primiršta vietinių gyventojų: „Praėjusią vasarą darėme projektą, kuriame iš 2000 geltonų vėliavėlių išdėliojome ant piliakalnio besišypsančią saulę. Salduvės piliakalnis vienija ne tik lietuvius, bet ir latvius, nes mes visi esame baltai. Praėjusių metų šventėje lietuviai ir latviai kartu uždegė ugnį, baltų ugnį“.

D.Mationienė teigė, kad tai nepaskutinis toks įdomus šiauliečių projektas. Jeigu jiems pavyks gauti finansavimą, galbūt jau kitais metais Lietuva turės dar vieną neįprastą daiktą: „Šį kartą tebūnie tai paslaptis. Knygų jau užteks, reikia kažko naujo“, – paslaptingai kalbėjo mero pavaduotoja.

Knyga milžinė po Vilniaus knygų mugės grįš atgal į Šiaulius ir bus saugoma šio miesto savivaldybėje.

Patalpinta: Rašiniai