Nacionalinė kultūros ir meno premija 2009

Naujojo, menu alsuojančio „Infojazz‘o“ kolektyvas sveikina Jus apsilankius rubrikoje „Nacionalinės kultūros ir meno premijos 2009“. Kasmetinis nacionalinis Lietuvos kūrėjų įvertinimas tapo neabejotinu mūsų leidinio idėjiniu šaltiniu, paskatinusiu imtis niekada neišsenkančios meno temos.

Viso meno aprėpti negalime, tačiau, pristatydami 33 šių metų Nacionalinės kultūros ir meno premijų nominantus, pasistengsime sukurti šių laikų lietuviško meno kūrinį. Tebūnie šis kūrinys – įvairiausių išraiškingų spalvų vitražas, kiekvienam padėsiantis atrasti savąją emociją, o kartu suteikiantis neįkainojamų žinių ir pasididžiavimo.

Mes vienodi ir mes skirtingi, todėl su vienu menininku susipažinsite akimis, su kitu – ausimis: skaitysite jų poeziją, klausysitės muzikos, analizuosite fotografijas, sužinosite, ką apie juos mano jų kolegos, galiausiai, ir patys galėsite tarti savo žodį. Susipažinus su Nacionalinei kultūros ir meno premijai nominuotais Lietuvos meno kūrėjais, kviečiame patiems pabandyti paspėlioti, kas, mūsų manymu, šiemet labiausiai nusipelnė šio apdovanojimo. Ateities, ko gero, nepakeisime, tačiau įrodysime, kad kasdien menu kvėpuojame ir patys.

Kitaip sakant, „Infojazz‘as“ menu jau infekuotas. O tu?

Dosjė:

Kas? Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija.

Kam? Kultūros ir meno kūrėjams ar jų kolektyvams.

Už ką? Už ilgametį kūrėjo kūrybinį indėlį į kultūrą ir meną.

Nuo kada? Premijos skiriamos nuo 1989 m. Jau apdovanota 160 kūrėjų.

Kada? Premijos skiriamos iki gruodžio 15 d., o laureatų diplomai ir ženklai įteikiami Vasario 16-osios – Lietuvos valstybės atkūrimo dienos proga.

Kiek? Nuo 2007 m. skiriamos ne daugiau kaip 6 kultūros ir meno premijos. Iki 2007 m. šis skaičius buvo kintantis. Pavyzdžiui, 2004 m. premijos buvo įteiktos 13 menininkų, 2005 m. – 9 kūrėjams.

Kodėl? Kultūros ir meno premijomis siekiama skatinti kultūros ir meno kūrėjų ar jų kolektyvų kūrybą, įvertinti reikšmingiausius kultūros ir meno kūrinius, Lietuvos ir Pasaulio lietuvių bendruomenės kūrėjų sukurtus pastaruosius septynerius metus, taip pat ilgametį kūrėjo kūrybinį indėlį į kultūrą ir meną.

Kokios? Kultūros ir meno premija yra 800 minimalaus gyvenimo lygių dydžio (MGL), t.y. laureatais tapę šeši asmenys bus apdovanoti apytiksliai 104 tūkst. litų išmokomis. Premijos mokamos iš Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto asignavimų, skirtų Kultūros ministerijai. Iki 2007 m. premijos finansinė išraiška buvo 340 MGL.

Kaip? Kultūros ir meno premijas konkurso būdu skiria komisija iš 11 narių – kultūros ir meno premijos laureatų, kultūros ir meno kūrėjų, profesionalių meno vertintojų. Komisija sudaroma trejiems metams. Jos nariai atstovauja skirtingas kultūros ir meno sritis. Komisijos sprendimas, kuriuo atrenkami kūrėjai kultūros ir meno premijoms gauti, priimamas slaptu visų komisijos narių balsavimu baigiamajame komisijos posėdyje. Šiemetinę komisiją sudaro skulptorius Robertas Antinis*, istorikas Alfredas Bumblauskas*, literatūrologė Viktorija Daujotytė-Pakerienė*, poetas Antanas Jonynas*, architektas Saulius Juškys*, fotomenininkas Algimantas Kunčius*, kompozitorius Algirdas Martinaitis*, režisierius Audrius Stonys* bei menotyrininkė Lolita Jablonskienė, muzikologė Daiva Kšanienė ir teatrologė Irena Veisaitė.

Parengta pagal Lietuvos Nacionalinių kultūros ir meno premijų skyrimo nuostatus.

*žvaigždute pažymėti Nacionalinės premijos laureatai.

Susipažinkite su nominantais:

Lionginas Abarius

Vladas Braziūnas

Algirdas Budrys

Anželika Cholina

Henrikas Algis Čigriejus

Stanislavas Domarkas

Arkadijus Gotesmanas

Almantas Grikevičius

Jonas Rimgaudas Jurašas

Gintaras Karosas

Kęstutis Kasparavičius

Rolandas Kazlas

Žilvinas Kempinas

Valdemaras Kukulas

Giedrius Kuprevičius

Vytautas Landsbergis

Vytautas V. Landsbergis

Judita Leitaitė

Šarūnas Leonavičius

Gytis Lukšas

Povilas ir Dalia Lidija Mataičiai

Marija Matušakaitė

Eugenijus Viktoras Miliūnas

Liudas Mockūnas

Paulius Romualdas Normantas

Romualdas Rakauskas

Ramutė Skučaitė

Svajonė ir Paulius Stanikai

Laimonas Tapinas

Remigijus Treigys

Gitenis Umbrasas

Vladas Urbanavičius

Nijolė Valadkevičiūtė

Balsuokite už Jūsų pasirinktą nominantą

Redakcija dėkoja agentūrai ELTA už nuotraukas, panaudotas rengiant šią rubriką.

Patalpinta: Publikacija