Skaitmeninė televizija Lietuvoje jau žengė tvirtus žingsnius

sk3

Vienos didžiausių  skaitmeninės televizijos paslaugų  teikėjų klientai turės galimybę  įrašyti visas norimas televizijos laidas, sporto varžybas ar filmus ir peržiūrėti juos bet kokiu metu. Šias ir dar daugiau naujos kartos televizijos galimybių suteiks naujieji skaitmeninės TV priedėliai.

Žmonių skaičius, kuris naudojasi skaitmenine televizija, su lig kiekviena diena vis didėja. Šiuo metu daugiau nei 100 tūkst. namų ūkių naudojasi skaitmeninės TV paslaugomis ir šis skaičius kyla su lig kiekviena diena, nes pranašumų prieš analoginę antžeminę televiziją ji turi begalę.

Pagrindiniai skaitmeninės televizijos pranašumai – signalas daug atsparesnis perdavimo trukdžiams, todėl televizoriaus ekrane bus rodomas ir girdimas daug kokybiškesnis vaizdas ir garsas.

Naujos kartos televizijos pranašumų  yra daug: greitesnis ir talpesnis teletekstas, platus kalbų ir subtitrų pasirinkimas, elektroninis programų gidas, kuris leis peržiūrėti visos savaitės TV programą ir netgi perskaityti trumpas filmų anotacijas, užprogramuoti priminimą jiems, galimybė sustabdyti ir vėl paleisti žiūrimą programą ir kt.

Skaitmeninės TV pagalba galima naudotis interaktyviosiomis paslaugomis, t.y. žaisti įvairius žaidimus, užsisakyti tam tikras prekes ar paslaugas, balsuoti už patinkančius ir nepatinkančius herojus ir pan.

Naujieji priedėliai turi standžiuosius diskus, kurie keliais mygtukų paspaudimais leidžia įrašyti norimą laidą, filmą ar sporto varžybas. Vėliau galima peržiūrėti atsukant tik įdomiausias varžybų vietas, sustabdyti šokiruojančius filmo kadrus.

Vis dėlto, gyventojai susiduria su keliomis problemomis. Skaitmeninei televizijai būtinas naujos kartos televizorius, kuriame yra sumontuota speciali įranga, o jei jo neturi – specialus priedėlis, kuris kainuoja kelis šimtus litų. Laimei, valstybė žada kompensuoti priedėlio įsigijimo išlaidas daliai gyventojų, atsižvelgiant į jų pajamas. Taip pat kainuoja ir visos teikiamos paslaugos – filmų nuoma ar naujų kanalų užsakymas.

Skaitmeninė televizija Lietuvoje turi keletą rūšių: antžeminė (TV žiūrėjimas lauko arba kambarine antena), kabelinė, palydovinė, televizija per IP tinklus (teikiamos per telekomunikacines linijas) ir mikrobangomis (mišrus skaitmeninės palydovinės ir skaitmeninės antžeminės TV produktas).

Skandinavijos šalys jau perėjusios prie skaitmeninės televizijos, o didžiosios Europos valstybės žada pereiti netrukus. Lietuva visiškai įžengs į skaitmeninės eros amžių 2012 metų spalio pabaigoje.

Skaitmenine televizija populiari jaunimo tarpe:

„Trūkumai – akį rėžiančių nėra, jei nekalbėtume apie tokius techninius dalykus, kaip sekundžių dalies vėlavimas ar nepritaikymas seniems TV aparatams. Privalumai – gera vaizdo kokybė, nepriklausanti nuo išorės veiksnių, taip pat – įvairūs priedai, kaip norimos programos peržiūrėjimas patogiu laiku ir t.t.“

VU studentas Laurynas

„Mūsų  šeima jau beveik metus naudoja skaitmeninę televiziją. Pradžioje būdavo labai daug problemų – nei iš  šio, nei iš to „pakimbanti” televizija, įvairūs trukdžiai, bet laikui bėgant viskas pasitaisė. Šiaip privalumų tikrai daug: filmų nuoma, TV įrašymas – puiki paslauga, kuria jau pusę metų naudoju, puiki vaizdo kokybė, interaktyvi televizija – labai daug valdymo galimybių – naujų kanalų užsisakymas, įvairūs žaidimai, internetas ir t.t… net nepakylant nuo sofos“

Vilniaus Žirmūnų gimnazijos moksleivis Dominykas

„Vienas trūkumas yra nemažas – trūkinėjantis ryšys, o privalumų daug, bet man svarbiausias – kai kuriuos filmus, laidas rodo originalo kalba“

VU studentė  Lina